BiH

Rudari ogorčeni, pozdravili se sa svima i sišli u utrobu jame

U jami Stranjani, Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, trenutno se nalazi 75 rudara, dok ih se isto toliko nalazi se u krugu pogona, nakon što su odlučili obustaviti proizvodnju zbog najavljene likvidacije.

Rudar - Ilustracija / Glasnaroda.ba

Podsjećanja radi, oko 150 rudara najprije je juče obustavilo proizvodnju zbog straha od likvidacije ovog pogona, a potom je pola njih rano jutros sišlo u jamu i odbijaju izaći.

Prema riječima Smaje Dogloda, u ime Sindikata, nije poznato do kada će rudari ostati u utrobi jame.

Ljudi su se dogovorili i odlučili sići u jamu. Niko ne zna do kada će ostati dolje. Pozdravili su se sa svim, nemaju šta izgubiti – kaže Doglod.

Naime, juče je nova Uprava rudnika održala sastanak u Stranjanima, na kojem su im poručili da će obaviti preraspodjelu rudara iz Stranjana u preostala dva pogona (Stara jama i Raspotočje, op.a.).
Ogorčeni rudari smatraju da na taj način žele prikriti gubitke u Raspotočju, opravdati velike investicije, a gubitke prepisati Stranjanima, koji imaju najkvalitetniji ugalj, te da sve upućuje na gašenje pogona.

Potvrda o gašenju Stranjana stigla je danas iz ‘Elektroprivrede BiH’, koji su poručili da je ovaj pogon neproduktivan, te da rudari neće ostati bez posla i da je njihova preraspodjela u druge dvije jame, ustvari, spasavanje kompletnog rudnika.

Zbog novonastale situacije u Stranjanima, danas u Zenici boravi i Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH, koji razgovara s predstavnicima Stranjana i upravnikom pogona. Još nije poznato kakav će biti epilog cjelokupne situacije, međutim, ogorčeni rudari su poručili kako ne daju Stranjane.

Nećemo dozvoliti da se ugase Stranjani! Ne damo naš pogon i tačka – poručili su, vidno razočarani, komorati koji se nalaze u krugu pogona. Rudari koji se od jutros nalaze u utrobi jame za sada su dobrog zdravstvenog stanja, međutim, pred njima je zasigurno neizvjesna noć, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh