BiH

Evo kakava jesen stiže: Ako se nadate toplim danima ili tek planirate odmor, saznajte šta vas čeka…

Rekordna je bila 2003. godina kada je u Mostaru broj vrelih dana iznosio 85. Vreli dani tokom ljeta 2019. godine jedino nisu registrovani na Bjelašnici

Jesen - Nezavisne.com

Ljeto 2019. godine može se okarakterisati kao jedno od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja, uz izražene toplotne valove, veliki broj uzastopnih dana sa maksimalnim temperaturama preko 30 °C, prostorno i količinski neujednačene padavinske prilike koje su oscilirale u velikom rasponima, od ekstremno kišnih u Bugojnu, do sušnih u Livnu, navodi se u analizi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperature zraka

Srednje sezonske temperature zraka tokom klimatološkog ljeta (period: 1. juni – 31. august 2019. godine) kretale su se između 21,0 °C u Livnu i 26,7 °C u Mostaru, u planinskim područjima od 11,9 °C na Bjelašnici do 17,8 °C na Ivan-sedlu.

Odstupanja srednje sezonske temperature zraka za ljeto od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. bila su pozitivna, i kretala su se od 2,2 °C na Ivan-sedlu do 3,5 °C u Bihaću.

Prema metodi percentila, temperaturne vrijednosti za ljeto u odnosu na referentni klimatoološki period 1961.-1990. svrstavamo u kategoriju EKSTREMNO TOPLO.

Srednje mjesečne temperature zraka u junu 2019. godine bile su na svim stanicama znatno iznad višegodišnjeg prosjeka sa temperaturnim odstupanjima između 3,2 °C na Ivan-sedlu i 4,6 °C u Livnu. Juli 2019. godine bio je također topliji do znatno topliji od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) sa prosječnim odstupanjima od 1,6 °C na Bjelašnici do 2,6 °C u Bihaću. August mjesec bio je znatno iznad višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. uz prosječne mjesečne anomalije od 2,5°C na Ivan-sedlu do 4,0°C u Gradačcu.

Padavine

Količina padavina tokom sezone ljeta 2019. bila je u Sarajevu, Mostaru, Livnu na Ivan-sedlu i Bjelašnici uglavnom manja od prosjeka dok je na ostalim stanicama bila iznad prosjeka, u Bugojnu i rekordna od početka mjerenja.

Zbog neravnomjerno raspoređenih te često pljuskovitih padavina, prema raspodjeli percentila padavinske prilike u ljeto 2019. svrstane su u kategorije ekstremno kišno, vrlo kišno, normalno i sušno. Izražene u procentima od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. količine padavina su se kretale u rasponu od 57 % u Livnu do 178 u Bugojnu. Prema metodi percentila padavinske prilike svrstavaju se u sljedeće kategorije: EKSTREMNO KIŠNO: Bugojno VRLO KIŠNO: Bihać, Sanski Most SUŠNO: Livno NORMALNO: Sarajevo, Tuzla, Bjelašnica, Mostar, Ivan-sedlo

Tokom ljeta (JJA) broj toplih i vrelih dana bio je znatno iznad višegodišnjeg prosjeka 1961-1990. Broj dana sa maksimalnim temperaturama većim ili jednakim 30 °C (vreli dani) kretao se u intervalu od 6 na Ivan-sedlu do 75 u Mostaru. Rekordna je bila 2003. godina kada je u Mostaru broj vrelih dana iznosio 85. Vreli dani tokom ljeta 2019. godine jedino nisu registrovani na Bjelašnici.

Izgledi vremena za period 3. – 18. septembar

Prema srednjoročnoj prognozi do 10. septembra prognozira se promjenljivo vrijeme sa dužim sunčanim periodima, uz moguće lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine. Temperaturni režim djelimično će se primijeniti i biće osjetno ugodnije u odnosu na sparne i vrlo tople dane u proteklom periodu. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 8 do 13, na jugu od 13 do 19 stepeni, a dnevne u Bosni od 18 do 23, u Hercegovini od 25 do 30 °C.

Nestabilno uz veće količine padavina očekuje se od 11. septembra do kraja prongoznog perioda 18. septembra. Očekivane jutarnje temperature u Bosni očekuju se od 7 do 12, u Hercegovini od 12 do 17, dnevne od 14 do 19, a na prostoru Hercegovine od 21 do 26 °C.

Prognoza za jesen 2019. godine

U naredna tri mjeseca, odnosno tokom jeseni 2019. godine, u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije uz uobičajene količine padavina ili nešto manje u poređenju sa referentnim periodom 1981.-2010. godine. Kada su u pitanju temperature, veće pozitivno odstupanje očekuje se u novembru, dok će padavine bit neujednačene, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici oktobra.

Jesen 2019. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i centralnim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padavina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine,prenosi Depo

U prognoziranom periodu očekuju se više temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti. Pri tome su mogući prodori hladnijeg zraka, izraženije u novembru, uz vjerovatnoću pojave snijega na višim nadmorskim visinama.

Na jugu zemlje izgledna su kraća razdoblja sa intenzivnijim padavinama, saopćeno je iz FHMZ-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh