BiH

Patriotska liga Mostar pozvala na jedinstvo

U Mostaru je nedavno obilježena godišnjica slavne vojne operacije kojom je deblokiran grad.

Armija RBIH toj je dana u Bijelom Polju, Vrapčićima i u Sjevernom logoru potukla HVO, čime je dio Mostara spojen sa slobodnom teritorijom države. Ove godine, za razliku od ranijih, 30. juna u Mostaru su na više lokacija obilježeni dani deblokade. Organizatori dijela događaja bila su udruženja koja čine Koordinaciju boračkih udruženja, a dio je organizovala i Patriotska liga. Kasnije je došlo do manjih nesuglasica, zbog čega je danas u prostorijama Patriotske lige održana konferencija za medije.

– Mi smo obilježili godišnjicu smrti brigadnog generala i heroja rata Midhada Hujdura – Hujke. On je svoj prvi vojni angažman imao u Patriotskoj ligi. Svoj posao obavili smo časno. Okupili smo se i odali mu poštu. Iz Patriotske lige je potekao i zlatni ljiljan Sabahudin Balavac – Švabo. Očigledno, članovi Koordinacije nisu pročitali naš plakat. Mi smo obilježili godišnjicu smrti i dane otpora. Niko nema monopol nad obilježavanjem ovim datuma, rekao je predsjednik Patriotske lige Mostar Muhamed Taslidža.

Kaže i da su u Patriotskoj ligi poštovali satnice za obilježavanja koja oni nisu organizovali.
– Otišli smo na njihovo obilježavanje. Žalimo što smo i zasad jedini koji odlaze poštu odati žrtvama koje su sahranjene u Liska haremu. Dosad osim nas, tamo niko nije otišao, položio cvijeće ili proućio fatihu. Također, smatramo da se ovakve stvari trebaju zajednički rješavati i zbog toga ostala udruženja pozivamo na razgovor i saradnju. Potrebno nam je i jedinstveno spomen obilježje u gradu, dodao je Taslidža.

Predsjednik Patriotske lige Nevesinje Ibrahim Kujan pozvao je ostala udruženja da sačuvaju sjećanje i na šehide iz Nevesinja, koji su učestvovali u odbrani Mostara.

– Zajedno u ratu, zajedno i u miru… Nema nesporazuma. Ima samo nesaradnje. I mi smo se borili za ovu državu. Jedan je cilj bio i tad, a jedan je i sad. Naša stradanja i našu borbu nećemo zaboraviti, a nećemo dozvoliti ni da je drugi minimiziraju, poručio je.

Ismet Leto, predsjednik PL Čapljina pozvao je sve bh. patriote i udruženja da nastave zajednički raditi na poboljšanju statusa boračke populacije. Pozvao je i na zajedničko obilježavanje svih značajnih datuma, kazavši da u Čapljini sva udruženja proistakla iz Armije RBIH imaju odličnu saradnju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh