BiH

Sarajevo: Razmatran Zakon koji bi omogućio uključivanje specijalizovanih vozila u taksi prijevoz za osobe s invaliditetom

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić razgovarali su danas o zakonu koji bi omogućio uključivanje specijaliziranih vozila u taksi prijevoz za osobe s invaliditetom.

taxi Sarajevo - Depo

Kako prenosi “Avaz“, inicijativu za izmjenu zakona ranije je podnio ministar Šteta prema Federalnom ministarstvu, ali do odgovora na inicijativu i predlaganja zakona nije došlo.

– Nažalost, nedavno smo imali jako neugodnu situaciju kada su majka i dijete sa invaliditetom izbačeni iz taksi vozila. Ovim izmjenama zakona bi se omogućilo da se u promet stave vozila koja bi u potpunosti bila prilagođena osobama sa invaliditetom. Žao mi je što Federalno ministarstvo saobraćaja ovaj problem godinama ne rješava i zahvalan sam zastupniku Čengiću, koji će uputiti zakon o parlamentarnu proceduru – rekao je ministar Šteta.

Zastupnik Čengić je, kao ovlašteni predlagač, uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu na osnovu inicijative ministra Štete.

– Snažno podržavam sve projekte koji imaju za cilj inkluziju osoba s invaliditetom u društvo. Prije svega, tu mislim na zakone poput ovog koji omogućava pristupačnost i pomoć prilikom kretanja osobama sa invaliditetom, kao i inkluziju u sistemu obrazovanja i pristupa tržištu rada – navodi Čengić.

Čengić naglašava da se ne radi o obimnom zakonu te da bi se mogao naći na dnevnom redu prve naredne redovne sjednice po skraćenoj proceduri.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh