BiH

Sudija Blagojević za VOA: Afera “Potkivanje” je moralni i profesionalni sunovrat pravosuđa

Nakon afere „Potkivanje“ sudija Okružnog suda u Banjoj Luci, Milan Blagojević podnio je disciplinsku prijavu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i to zbog kako se navodi “postojanja osnovane sumnje da se upustio u neprimjerene kontakte sa stranom u postupku”.

U razgovoru za Glas Amerike sudija Blagojević ističe da je ponašanje Milana Tegeltije kao čelne osobe domaćeg pravosuđa poražavajuće i pravno, ali i moralno, a da podrška koju je dobio od VSTV-a mora biti sankcionisana raspuštanjem sadašnjeg saziva VSTV-a, jer je takvo ponašanje moralni i profesionalni sunovrat ne samo aktuelnog sastava VSTV-a nego i pravosuđa u cjelini,prenosi ba.voanews.

Blagojević je disciplinsku prijavu poslao na dvije adrese – Uredu disciplinskog tužioca i VSTV-u.

Tegeltija je predsjednik VSTV-a i sudija Osnovnog suda u Banja Luci.

U prijavi Blagojević navodi da u Zakonu o VSTV-u stoji da disciplinski prekršaj sudije predstavlja i „bilo kakvo ponašanje koje dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva”.

VOA: Nakon afere „Potkivanje“ podnijeli ste prijavu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, kako komentarišete cjelokupnu situaciju u ovom slučaju?

BLAGOJEVIĆ: Sve ovo doživljavam kao dokaz, u nizu drugih, o poremećenosti pravosudnog sistema. Slučaj “Potkivanje” je najsvježiji primjer, o čemu kao dokaz postoji i film objavljen na brojnim domaćim internet portalima. U tom filmu, bez imalo glume, predsjednik VSTS-a BiH i sudija Osnovnog suda u Banjaluci Milan Tegeltija, u jednoj banjalučkoj kafani privatno se sastaje sa izvjesnim Nerminom i Markom. Povod tog privatnog susreta je u potrebi onog Nermina kao stranke u jednom predmetu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da mu Milan Tegeltija, pošto je predsjednik VSTS-a BiH, pokuša da pomogne. Čuli smo i vidjeli u tom filmu da Milan Tegeltija, nakon što mu je Nermin izložio o čemu se radi i šta želi, između ostalog kaže: “Ja sam u ponedeljak u Sarajevu, ti ćeš meni donijeti to što imaš za Tužilaštvo pa ću ja vidjeti sa Dalidom”. Ovakvo ponašanje čelne osobe domaćeg pravosuđa je poražavajuće, i moralno i pravno. Međutim, jednako tako je porazno i kad VSTV BiH nastoji da podrži takvo nezakonito ponašanje. Učinio je to VSTV na svojoj sjednici održanoj 23. maja 2019. godine, na kojoj je dao jednoglasnu podršku Milanu Tegeltiji da uprkos svemu i dalje bude predsjednik VSTV-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh