BiH

Travničanina Džemu Fušku saborci šalju na hadž: “Jedva čekam da vidim kuda su poslanici hodali”

Fadil Husić je pozvao saborce i prijatelje da prikupe novac i Džemala pošalju na hadž. Njegova akcija je u svega nekoliko dana urodila plodom te je novac već uplaćen, a trenutno mu prikupljaju novac i za džeparac

U selu Dub kod Travnika živi Džemal Fuško. Džemo, kako ga svi u Travniku znaju, zaposlenik je komunalnog travničkog preduzeća i na posao svaki dan autobusom putuje sat vremena.

Kaže kako mu ništa nije teško, jer hvala Bogu, barem ima posao na današnjem vaktu.

– Dvadeset godina ti ja tako radim, ali elhamdulilah imam svoj posao. Najteže je ovo putovanje od kuće do posla i nazad, umori se insan. Svaki posao je težak, ali šta ja mogu da tražim sa osam razreda škole. Vjera je ta koja me drži i daje mi snagu – kaže Fuško za Faktor koji trenutno živi sa kćerkom i unukom.

Džemo je postao poznat i po psu Hallo koji ga svaki dan čeka na stanici pa njih dvojica dan provedu na travničkim ulicama, Džemo radeći svoj posao a Hallo ga prati.

O Džemi i njegovom prijatelju na četiri noge snimljen je i dokumentarni film, a ovaj već poznati travničanin malo govori, tek po koju riječ i samo kada ga upitate.

Džemi su neviđenu čast učinili njegovi prijatelji i saborci kada su mu prije nekoliko dana saopćili da su prikupili novac za njegov odlazak na hadž.

– Počastili su me, a prije svega Allah dž.š. me počastio. Javili su mi da su prikupili novac, još ništa ne znam kako i sve će to ići. Jedva čekam da odem i da vidim i hodam kuda su poslanici hodali – ističe Džemo.

Ramazan je, kaže, za njega poseban mjesec kao i za svakog vjernika.

– Radim svoj posao, dođem kući, malo odmorim i onda iftarim. Kćerka napravi iftar a nekada neko i pozove. A volio bih kad bih imao kakvu hairli hanumu uz sebe pa da zajedno dijelimo i lijepo i ono manje lijepo – priča Džemo.

Fadil Husić je pozvao saborce i prijatelje da prikupe novac i Džemala pošalju na hadž. Njegova akcija je u svega nekoliko dana urodila plodom te je novac već uplaćen, a trenutno mu prikupljaju novac i za džeparac.

– Džemo je veliki insan, dobar čovjek, moj komšija i saborac i on je to zaslužio. Allah kad pozove nekoga nađe se i neko ko će biti seveb da se to organizira i hvala Bogu kad je tako. Čitav život je na iskušenjima, ali ustrajava u vjeri. Otac mu je poginuo u ratu, imao je težak život i sam je ranjavan u ratu – priča Husić.

Ističe da, kada je kazao ljudima za akciju i kome se prikupljaju sredstva, da su mogli za još jedan hadž prikupiti jer su ljudi prepoznali o kome se radi i kakav je on čovjek.

– Svi ga hvale, i džematlije i kolege na poslu. Allah je dao da to tako bude i da on uskoro bude na tim svetim mjestima. Nije mogao da vjeruje. Mi smo orgnizovali jedno okupljanje i predavanje, kada sam ja počeo da govorim on nije shvatio da pričam o njemu i ostao je u čudu, nije mogao da vjeruje – zaključuje Husić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh