BiH

Čovićeva TV akrobatika: Dok obećava televiziju tzv. HB, propala mu i Naša TV

Uposlenici Naše TV iz Mostara od početka maja su u štrajku. Emitiraju se samo vijesti, a ostatak programa se reprizira. Novinari, koji nisu primili platu od početka godine, odlučili su se na minimalan rad kako se ne bi izgubila licenca izdata od Regulatorne agencije za komunikacije.

Dragan Čović - SlobodnaEvropa.org

Direktorica Marija Živković i urednik Marijo Vrankić ne žele komentarisati situaciju na televiziji. Trenutno se emitira se i emisija Dobar, loš, zao, urednika Vrankića, dok i internetske i stranice televizije na društvenim mrežama pokazuju da televizija radi u manjoj brzini.

Program televizije, koju je sa milion KM početnog kapitala osnovalo 55 hercegovačkih poduzetnika, počeo je sa prikazivanjem početkom marta 2016. Prva urednica bila je Hloverka Novak Svrzić koja je povodom početka emitiranja rekla da je Naša TV ozbiljan i dugovječan projekt.

“Namjere su nam sasvim ozbiljne. U ovom medijskom prostoru želimo zauzeti mjesto i obraćati se svim stanovnicima ovih područja”, rekla je hrvatska novinarka koja je poziciju urednice napustila pet mjeseci nakon pokretanja programa.

Televizija je u početku uspješno pokrivala događaje iz Hercegovine, a raznim i radne dane tokom sedmice. Ipak, problemi su počeli sa vanjskim saradnicima, pa su vremenom prestale produkcije i prikazivanja emisija zbog, kako doznajemo, neplaćanja. Podsjećamo, i Naša TV našla se u paketu medija koji bi se trebali naći u sklopu novoformirane RTV Herceg-Bosne, koja je u testnoj fazi na frekvencijama TV KISS. Ovih dana trebao bi se održati i sastanak koji će odrediti sudbinu televizije, ali i novinara koji čekaju rasplet s pokretanjem RTV Herceg Bosne.

Dragan Čović nedavno se tokom Sabora HDZ-a hvalio novim kanalom, kazavši da to nije bio predizborni trik, tješeći tako sam sebe i obmanjivajući javnost da je uspio u misiji zvanoj kanal na Hrvatskom jeziku u kojoj teško da ikada istinski može uspjeti. Pitanje je i šta čeka televiziju takozvane Herceg-Bosne, ako je projekat Naše TV iza kojeg je zdušno stajao HDZ propao nakon svega tri godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh