BiH

Još nije poznato gdje će Radovan Karadžić izdržavati doživotnu

Još nije poznato u kojoj će državi ratni zločinac Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, na koju je pravosnažno osuđen 20. marta ove godine odlukom žalbenog vijeća Mehanizma za krivične sudove, potvrđeno je iz Haga.

Radovan Karadžić - Tanjug.rs

Na stranicama Mehanizma navodi se da bi 70-godišnji Karadžić kaznu mogao odslužiti u državama članicama UN-a koje su potpisale ugovor i pristale primiti osuđenike Haškog tribunala. To su Norveška, Švedska, Finska, Danska, Estonija, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Italija, Španjolska i Portugal, piše “AvazAvaz“.

Inače, iz Haga su ranije naglasili da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne.

Odluku o državi u kojoj će Karadžić odslužiti kaznu donijet će predsjednik Mehanizma Karmel Ađijus (Carmel Agius), nakon što sekretar stupi u kontakt s “jednom ili više država kako bi utvrdio jesu li spremne da se u njima izdržava kazna“.

Na konačnu odluku o izboru države Karadžić neće imati pravo žalbe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh