BiH

Zvizdić odgovara Vučiću, pita šta će Dačić u Berlinu

Odlazeći predsedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvidić izjavio je danas da “ima utisak” da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “strašno potcijenio” kolege iz regiona, kao i Angelu Merkel i Emanuela Makrona, ne razumijevajući, kako kaže, da su svi oni bili u Berlinu kako bi branili interese svojih država.

No image - Haber.ba

U opširnom intervjuu za “Klix.ba“, Zvizdić, koji je inače u tehničkom mandatu, rekao je da su oni u Berlinu bili i da bi se zalagali za mir, demokratiju, jednakost i solidarnost kao evropske vrijednosti, “a ne da povlađujemo volji gospodina Vučića”.

Jer, kako je ocijenio, “zar treba biti posebno pametan, pa ne uvidjeti šta znači i kakvu opasnu poruku nosi Vučićev prijatelj i “kreator” novih granica koje, što je najveći paradoks, crta preko teritorija BiH i Crne Gore, i pripaja ih mapi Srbije”.

“Ili već viđena ideja o etničkoj razmjeni teritorija i razgraničavanju na zapadnom Balkanu, čiji je cilj da nestanu multietnična društva poput BiH, Crne Gore ili Sjeverne Makedonije, i koja je nažalost 90- tih godina prošlog vijeka, rezultirala stotinama hiljada ubijenih i milionima raseljenih”, rekao je Zvizdić.

Na pitanje da li je iznenađen istupima Vučića i Milorada Dodika, Zvizdić je rekao da nije iznenađen reakcijom Dodika jer on, kako tvrdi, sve vrijeme “svoju političku agresivnost, uzgajanu i podržavanu od strane i zvaničnih i nezvaničnih struktura u RS, kao autoritarni stil vladanja, pokušava da prenese i na nivo BiH, zanemarujući važeće državne zakone i procedure, kao i standarde dobre diplomatske prakse”.

S druge strane, kako je naveo, djelimično ga je iznenadila “nervozna reakcija” predstavnika Srbije, jer su, kako je rekao, previdjeli činjenicu da je u Berlinu imao zadatak da štiti interese suverene i cjelovite BiH, a ne Srbije, ili bilo koje druge države.

Zvizdić tvrdi i da izjave da je RS spominjana tako često nisu tačne, jer se dijalog u Berlinu vodio među državama, a RS kao samo jedan od entiteta u sastavu BiH, napominje, nije ni mogla biti predmet posebnog interesovanja.

“Suština nije bila u RS, nego u onima koji prijete otcepljenjem RS, koristeći, u formi ucjene, sudbinu toga entiteta kao monetu za potkusurivanje u raspletu ”balkanskog čvora” i rješavanju odnosa između Beograda i Prištine”, rekao je Zvizdić.

Ali, tvrdi on, takve namjere, a posebno “probni baloni” crtanja novih granica, prepoznati su kao antipodi evropskih načela o nepovredivosti granica, i ostali su bez bilo čije podrške.

“Mislim da naš istočni susjed bez razloga traži krivca u zemljama u okruženju zbog debakla koji je doživejla ideja o razmjeni teritorija i(li) crtanju novih granica. Pa, nije valjda da smo svi mi na zapadnom Balkanu u krivu, a samo jedna osoba u pravu?! Prije bih rekao da je obrnuto”, tvrdi Zvizdić.

On je zamjerio Ivici Dačiću da mu je mješanje u unutrašnje stvari BiH, ali i drugih zemalja u regionu, “postao omiljeni sport”.

Zvizdić je naglasio da su ga, za razliku od Dačića, pozvali organizatori konferencije, i to kao predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

On je rekao da je “vrlo argumentovano” branio suverenitet, integritet i međunarodnopravni subjektivitet, kao i ukupne integracijske i ekonomske interese BiH, posebno od, kako je naveo, evidentnih opasnosti koje sa sobom nose stare/nove ideje etničke razmjene teritorija i crtanja novih granica.

“Šta generalno o tome misli Ivica Dačić, koga organizatori nisu pozvali u Berlin, a ni Vučić ga nije poveo, potpuno je nevažno”, smatra Zvizdić.

On smatra da je arhitektura granica na zapadnom Balkanu završena i da su granice “međunarodno priznate i nepovredive”.

“To je stav lidera EU, to je i ključno načelo EU i čitavog demokratskog svijeta, i bilo kakve hegemonističke ideje suprotne takvom standardu međunarodnog prava su neprihvatljive, neće biti podržane, njihovi promotori će ostati usamljeni i takve namjere, ako još žive u planovima pojedinaca, grupa ili pojedinih partija, sasvim sigurno neće biti realizovane”, tvrdi Zvizdić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh