BiH

Jug Mostara: Građani protiv autoputa

Četiri godine nakon otvaranja dionice Međugorje – Bijača, na dijelu Koridora 5C, uslijedili su pomaci u nastavku izgradnje autoceste kroz Hercegovinu. Krajem prošle godine, počeli su radovi na izgradnji podionice Buna – Počitelj , dok je za dionicu Počitelj – Zvirovići, tenderska procedura u završnoj fazi. Međutim, nova trasa autoputa na jugu Mostara, dionica autoputa Mostar Jug – Buna, neće lako proći ovim putem.

No image - Haber.ba

Protivi se lokalno stanovništvo. Trasa bi, tvrde, uništila kulturno-historijsko naslijeđe i ugrozila egzistenciju. Peticiju protiv ove trase prije tri godine potpisalo je više od tri hiljade mještana južnih mostarskih naselja. Riječ je o dionici čiji se početak nalazi u mjestu Kočine, te prolazi između aerodroma i magistralnog puta M-17, mostovima prelazi Bunu i Bunicu i uspinje se prema Hodbini i brdu Kvanj, koji ide kroz istoimeni tunel.

Iako je postojala nada da će asfalt proći daleko do oboda Podveležja, ova trasa, je tvrde u Autocestama, najpovoljnija i jedina moguća s obzirom na to da je lokalna zajednica prvobitni projekat preko naselja Blagaj osporavala. U zaleđu naselja Ortiješ i Lakševine trasa prolazi većim dijelom kroz neobradivo zemljište a objekata nema, dok kroz naselja Kosor i Malo Polje na trasi se nalazi pet do šest objekata. Prema Zakonu o cestama definisan je zaštitni pojas koji iznosi 40 metara. U tom pojasu nije dozvoljeno naknadno građenje objekata. Ukoliko se radi o izgrađenim objektima u neposrednoj blizini autoceste ti se objekti u procesu eksproprijacije otkupljuju. Srpski povratnici u Ortiješ kod Mostara tri godine vode bitku sa institucijama da trasa planiranog autoputa kroz jug Mostara ne prolazi kroz njihova imanja od kojih žive. Svoj glas protiv toga diže i Vujadin Berberović.

Autoput bi trebao preći njegovih vinograda i voćnjaka. – Zemljište koje posjedujem s ovim vinogradima vrijedi oko milion maraka. Tih milion mi u ovom momentu ne znače ništa, više mi znači zadovoljstvo da dođem, da radim u ovom vinogradu, kazao je Berberović. Mještani ovog naselja podsjećaju na neposrednu blizinu vojnog aerodroma, zbog kojeg se, kažu, autoput mora udaljiti. Upozoravaju da ukoliko im se oduzme zemlja za gradnju autoputa, života za njih u ovom mjestu više neće biti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh