BiH

Mnogo nelogičnosti u budžetu Mostara za 2019. godinu

Prvi čovjek Grada Mostara Ljubo Bešlić i načelnik Odjela za finansije Izet Šahović krajem prošle sedmice postigli su dogovor o budžetu za 2019. i usvojili ga u iznosu od blizu 57 miliona KM.

Već za desetak dana trebao bi se usvojiti i rebalans, s obzirom na to da u finansijski dokument nisu uvršteni projekti na kojim se radi i to na temelju amandmana sa javne rasprave održane posljednjeg dana februara. Ranije su na adresu Gradske uprave u pisanoj formi dospjela 42 amandmana. Gradonačelnik Bešlić u izjavi za medije tog dana je rekao da ne postoji mogućnost usvajanja svih pristiglih amandmana, jer jednostavno nema dovoljno novca za sve. Također, rekao je da budžet može biti uvećan u zavisnosti od priliva grantova sa viših nivoa vlasti. Kazao je i da žali što neće biti mnogo novca za obnovu ruševina u “najrazrušenijem gradu”.

Raspravi su prisustvovali i predstavnici gradske organizacije DF-a, međutim, tokom rasprave nisu ulagali amandmane. Predsjednik Mahmut Trčalo budžet vidi kao “klasičnu raspodjelu novca na pola od dvije stranke koje su na vlasti”. – On nije razvojni i uključuje stavke koje nisu logične. Značajna sredstva izdvajaju se za projekte koji nisu krucijalni i neophodni. Po 50 posto od ukupnog budžeta raspodijeljeno je za institucije koje kontrolišu HDZ i SDA. Naprimjer, vidio sam da značajan novac ide za spomenike u gradu. Da me se ne shvati pogrešno, smatram poželjnim i pozdravljam brojne spomenike koje grad danas ima, ali smatram da se na to ne treba izdvajati onoliko novca koliko je predviđeno, posebno ne u situaciji u kojoj jesmo. Moglo se to iskoristiti za nešto drugo. Ne živimo od spomenika, kazao je Trčalo. Za predsjednika SDP-a Edina Zagorčića budžet je skroman i ne budi optimizam. Za razliku od kolega u DF-u, SDP-ovi čelnici su ulagali amandmane.

– Jasno je da u 2019. neće biti značajnijih radova u urbanom dijelu grada. Tu mislim na ruševne objekte, zelene površine i mobilijar. Nadam se da će nadležni obratiti pažnju na to i stvari korigovati, bio je kratak Zagorčićev komentar. U Mreži Naše društvo također nisu imali amandmane, ali jesu skrenuli pažnju na “određene probleme koje su isticali i ranije”. Marin Bago ponovo je u prvi plan stavio izgradnju kolektora i sredstva namijenjena za ovaj projekat.

– Upozorili smo na nezakonit utrošak novca. Kolektori su nepoznanica. Ukazali smo i na Zračnu luku. Nažalost, nadležni se ponašaju kao i dosad ili još i gore. Jedan od primjera je i izbacivanje “asfalta i lokalnih cesta” iz ZKP-a. To je urađeno da bi se moglo trošiti bez kontrole. Najstrašnije za nas je to što ne postoji namjera da se grad uredi, istakao je Bago, upozorivši da nema planova, a ne postoji ni namjera da se čisti u kontinuitetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh