BiH

Kladionica “Premier” zatvara poslovnice u Republici Srpskoj

Kladioničari i drugi priređivači igara na sreću prije dva dana zatvorili su svoje poslovnice u ovom entitetu u znak protesta jer će, kako su ustvrdili, biti primorani na zatvaranje kladionica i otpuštanje 2.500 radnika

Pojedini vlasnici kladionica najavili su zatvaranje svojih poslovnica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske sinoć po hitnom postupku usvojila Zakon o igrama na sreću.

Toni Boras iz kladionica “Premier”, na Facebooku je objavio status uz naslov “Zatvaramo – zahvalite SNSD-u”, u kojem objašnjava da usvojeni Zakon o igrama na sreću RS-a ovoj kladionici onemogućava dalji rad u RS-u.

– Nakon deset godina legalnog rada, poštovanja zakona, poštovanja radnika, klijenata i dobavljača, primorani smo ugasiti poslovanje. Vladajuća elita je ovime pokazala da su im draži strani priređivači i privatni interesi od domaćih firmi, budžeta RS-a i radnih mjesta. Nažalost, ovo za nas znači samo jedno – zatvaranje. Ovo je presedan u svijetu, gdje firma koja je 28. februara predala završni račun sa više od 10 miliona KM dobiti, sada ide u zatvaranje – naveo je Boras.

Zakon o igrama na sreću usvojen je sinoć uz sedam amandmana vladajuće koalicije, među kojima i onaj da igre na sreću priređuje “Lutrija RS-a” samostalno ili u saradnji s drugim privrednim društvima, putem formiranja zajedničkog privrednog društva, u kojem “Lutrija” ima najmanje 51 posto učešća u kapitalu i odlučivanju, uz prethodnu saglasnost Vlade.

Zakon je izazvao oprečne stavove vlasti i opozicije o tome da li se njime pogoduje lobistima ili povlaštenim firmama kada je u pitanju priređivanje igara na sreću. Entitetska ministrica finansija Zora Vidović rekla je da je cilj zakona unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona KM, a u narednoj i za 60 miliona.

-Također, cilj je jačanje uloge javnog preduzeća ‘Lutrija RS’ te uvođenje elektronskog sistema kojim se vrši nadzor priređivača igara na sreću, rekla je Vidović.

Poslanici opozicije kazali su da je zakon loše pripremljen te da se predloženim rješenjima za neke firme želi uvesti monopol na igre na sreću, a neki su se pitali i da li “Lutrija RS” ima kapacitet da samostalno priređuje igre na sreću.

Kladioničari i drugi priređivači igara na sreću prije dva dana zatvorili su svoje poslovnice u ovom entitetu u znak protesta jer će, kako su ustvrdili, biti primorani na zatvaranje kladionica i otpuštanje 2.500 radnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh