BiH

Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu zbog okupljanja četnika u Višegradu

Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-Bosanske stranke, podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv organizatora, učesnika i saučesnika četničkog orgijanja u Višegradu, a u kojoj je navedeno:

No image - Haber.ba

“Okupljanje i postrojavanje četnika u Višegradu (10. 3. 2019. godine), uz javno pjevanje “Bit će opet pakao i krvava Drina” i prijetnju silaska četnika sa planina, izazvalo je izrazito uznemirenje i strah među konstitutivnim narodima u BiH i ostalima, a posebno jer se radi o paravojnim formacijama koje imaju svoje uniforme sa fašističkim simbolima, te moguće ciljeve terorističko-militarističkog djelovanja. Četnici su fašistička organizacija koja je izvršila stravične ratne zločine i sarađivala za Hitlerom i ustašama u II svjetskom ratu, a zatim tokom 1992. do kraja 1995. godine ponovila stravične ratne zločine i učestvovala i u izvršenju genocida nad Bošnjacima.”

U prijavi se ističe kako izrazito uznemirenje i strah prouzrokovani djelovanjem Ravnogorskog pokreta dokazuju informacije na brojnim medijima u BiH i u regionu, a “posebno putem društvenih mreža, kao i osude od strane zvaničnika OHR-a, Evropske unije i ambasada u BiH, te su se stekla obilježja izvršenja krivičnog djela iz Krivičnog zakona BiH, glava petnaesta – Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, poglavlje – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

U članu 145a. Krivičnog zakona BiH propisano je, citiramo: “(1) Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od
tri mjeseca do tri godine”, završen citat, a s obzirom na to da je u vezi s članom 250. KZ BiH – Organizovani kriminal, predviđena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

“Potrebno je izvršiti uvid u medijske izvještaje, saslušati svjedoke i krivično procesuirati organizatore i učesnike u izvršenju krivičnog djela, kao i odgovorna službena lica svih nivoa vlasti, koja su propustila djelovati u cilju hapšenja izvršitelja krivičnih djela i time počinila krivična djela saučesništva i prikrivanja izvršitelja krivičnog djela”, naveo je Mirnes Ajanović u svojoj prijavi.

Jučer su se, podsjetimo, u Višegradu i Draževini okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta – ili da skratimo, četnici – koji su uz gusle pjevali “Biće pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

Više o događajima, ali i reakcijama, možete čitati OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh