BiH

Komšić i Džaferović domaćini prijema povodom Dana nezavisnosti BiH

Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH domaćini su prijema povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH koji će se održati 28. februara u zgradi Predsjedništva BiH s početkom u 18 sati, potvrđeno je za agenciju “Patria” iz Predsjedništva BiH.

Prijem povodom Dana državnosti BiH - Arhiva / Nap.ba

Komšić i Džaferović bili su domaćini prijema i povodom Dana državnosti BiH 25. novembra.

Punoljetni građani tadašnje SRBiH 29. februara i 1. marta 1992. godine na referendumu su glasali o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Referendumsko pitanje je glasilo:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i bosanski Hrvati, dok je veći broj bosanskih Srba bojkotovao referendum usljed poziva SDS-a da Srbi ne glasaju na referendumu.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke.

Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu BiH.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dan nezavisnosti je proslavljen po prvi put 7. aprila 1995. godine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Sljedbenici iste politike koja je bojkotovala referendum i danas osporavaju ovaj dan, te se on zbog toga slavi samo u FBiH, piše “NAP“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh