BiH

Škola za političke lidere UMiD okupila je veliki broj mladih iz BiH

Prvi modul održan u Banja Luci, sljedeća dva u narednim mjesecima održat će se u Konjicu i Sarajevu.

UMIDP-mladi.org

Institut za razvoj mladih KULT uputio je javni poziv za učešće na obuci za omladinske političke lidere/ice, UMiD za omladinske političke lidere/ice.

Institut je izabrao polaznike/ce za pohađanje obuke UMiDp, koja  se sastojala od tri petodnevna modula, kreirana iz tri oblasti – 1. politički sistem u BiH i djelovanje u njemu, 2. razvoj političkog imidža i 3. političko zagovaranje i pregovaranje za rješavanje problema i potreba mladih.

Prvi modul UMiDP škole za mlade političke lidere “Uči, misli i djeluj” održan je u Banja Luci,

ovu školu drugu godinu za redom organizira Institut za razvoj mladih “Kult” uz pomoć veleposlanstva Kraljevine Švedske.

Ovogodišnju generaciju činilo je 27 polaznika iz 11 političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Polaznici su izabrani putem javnog poziva, na kojeg je pristigao veliki broj prijava iz svih krajeva BiH, a među nekoliko izabranih mladih iz Hercegovine je i Kenan Biserović, koji za naš portal izjavio :”

Na prvom modulu koji je trajao 5 dana imali smo predavanja vezana za politički sistem unutar BiH i djelovanje u njemu sa profesorom Damirom Banovićem,zatim obuku iz kreiranja vlastitog političkog imidža sa profesoricom Seminom Ajvaz,te obuku iz oblasti javnog zagovaranja sa profesoricom Denisom Sarajlić. Isto tako na prvom modulu smo imali i goste predavače osnivača portala BUKA Aleksandra Trifunovića i gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića,s kojima smo poslije predavanja imali ugodno druženje. Pored istaknutih predavača moram napomenuti da mi je velika čast i zadovoljstvo što je moja prijava našla mjesto među 27 najbolje rangiranih prijava i na taj način mi omogućila da upoznam izuzetne mlade političare i budem dio ekipe koja čini ovogodišnju generaciju UmiDp”.

Na naše pitanje: Da li imate poručiti neku poruku mladima?

Kenan je odgovorio” Mislim da smo svi svjesni kakva je situacija u Bosni i Hercegovini po pitanju odlaska mladih,zaposlenosti,degradacije obrazovanja i na neki način omalovažavanje stručnosti i kvaliteta mladih ljudi ,ali mislim da gdje god otišli ne bi bili sretni i ispunjeni kao pod našim Bosansko Hercegovačkim nebom. Zbog toga se trebamo boriti i raditi ,jer je ovo samo trenutno stanje koje će se promjeniti,a ključ te promjene smo upravo mi,jedinstveni i odlučni mladi ljudi”.

U sljedeća dva mjeseca planirano je održavanje još dva modula u Konjicu i Sarajevu, na kraju će polaznici polagati test znanja kako bi dobili diplomu za svoj rad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh