BiH

Dodik: Ma kakav rat, nema od rata ništa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za “Glas Amerike” kazao da “nema ništa od rata”, te da se mora sačuvati mir i dati ljudima mogućnost da odlučuju.

Milorad Dodik - Twitter

Na pitanje da li starije generacije imaju razloga za strahovati zbog eventualnog sukoba, kazao je:

“Ma kakav rat, nema od rata ništa. Globalni razvoj situacije u tom pogledu mogao bi možda nešto da ovdje nama isporuči, ali ovi unutrašnji naši odnosi ne mogu proizvesti takvu vrstu priče. Mi nismo lišeni gluposti zvane terorizam, ali rat neki građanski, među ljudima ovdje, nije moguć. Ja i shvatam svoju ulogu, upravo da se bez obzira na teške političke teme sačuva prvenstveno mir i da se ljudima da mogućnost da odlučuju, ali i da bi jednako pogubno za sve bilo bilo kakva eskalacija. Pogrešno se razumije, ova moja generacija živi u nekoj krizi koja se identifikuje od 1991. godine. Treba tome dodati 20 prethodnih godina Jugoslavije koja je bila u krizi. Mi smo ovdje izloženi stalnim utjecajima neke vrste krize, koja je samim tim ratom ispraznila tu vrstu agresije i skupila se”.

Dodao je da je u “FBiH kroz medije stvorena priča da RS danonoćno radi nešto loše”.

“Mislim da maksimalistički pristup niko ne može da gaji ovdje. Stvorena je neka vrsta priče, posebno u medijima u Federaciji o tome kako RS danonoćno radi kako bi napravila loše. Mi, čineći dobro RS-u činimo dobro i BiH. Često u Sarajevu sretnem ljude koji mi čestitaju što smo napravili autoput od Doboja do Banjaluke prema Gradišci. Ima i mnogih koji sad iz Sarajeva putuju prema Zagrebu tim putem, naravno i nema nikakve razlike. Svima je dostupno”, kazao je Dodik.

“Pretjerali smo u konzumiranju i stranog prisustva i strane ideologije koja se nama nametnula. Identitet koji ljudi vuku sa sobom ne možete tek tako da eliminišete. Ovdje se pravi jedna vrsta greške koja pokušava da proda priču o građanskom društvu bez uvažavanja kolektiviteta. O tome najbolje govore izbori, svi su okupljeni oko partija iz svog naroda, nacije. Negdje na marginama prolaze te sa vrstom građanskog političkog opsega”, poručio je Dodik,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh