BiH

Šolaja: Sve što se traži za EU, itekako se tiče pristupa NATO-u

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja smatra da posjeta članova Predsjedništva BiH Briselu neće donijeti značajnije promjene u našoj zemlji, naročito kada je u pitanju njen put ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.

predsjednistvo BiH-Brisel- Vijesti.ba

Posjetu Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića administrativnom centru EU okarakterisao je jednom uobičajenom, rutinskom i formalnom diplomatskom aktivnošću.

– Nije problem da se na tom nivou na takav način obavljaju diplomatske aktivnosti, ali je problem što već godinama izostaje suština onoga što treba da bude sadržaj te aktivnosti – kaže Šolaja u razgovoru za “Vijesti.ba“.

Ovo jeste novi saziv Predsjedništva BiH, nastavlja naš sagovornik, ali način na koji su oni započeli svoju saradnju ne daje nam za pravo da se nadamo kako će u nekoj skorijoj budućnosti donijeti promjene neophodne za približavanje EU.

– Jer, to je pitanje standarda, suštinskih reformi i promjena kojima bi se stvorilo društvo slično onima u državama EU. Dakle, toga nema i mi se ustvari, ako ćemo iskreno, samo udaljavamo – smatra Šolaja.

Nije to stvar samo Predsjedništva, dodaje, već mora da bude stvar i opšte političke volje i saglasnosti u jednom društvu – i političkih predstavnika, ali i institucija.

– Samo Predsjedništvo može deklarativno da izrazi tu volju, ali u suštini ne može da preokrene procese – ako oni nisu izraz i odraz zaista suštinskih interesa i želja da se na tome i radi – poručuje Šolaja.

Ocijenio je preoptimističnima poruke iz Evropske komisije, odakle su iskazali želju da naša država kandidatski status dobije do 1. novembra ove godine.

– Ako ćemo gledati suštinske procese i transformacije, to je i previše optimistično. A kad bi mene neko pitao da li BiH zaslužuje kandidatski status, u ovom trenutku ja bih rekao ne – izričit je Šolaja.

Iako se, kako kaže, u našoj zemlji sve može očekivati, pa i to da Dodik, Komšić i Džaferović dobru atmosferu sa neformalne večere u Briselu prenesu i na budući rad Predsjedništva, Šolaja ističe kako ono što se dešava u političkim procesima u BiH ne obećava da ćemo uskoro imati neku stabilniju situaciju.

– To ni ne zavisi samo od članova Predsjedništva, oni su ipak predstavnici onih političkih opcija koje su građanima na izborima prije četiri mjeseca obećale šta će da rade, i oni se u skladu s tim moraju i ponašati, ukoliko misle da opstanu na političkoj sceni. Na stranu to šta oni lično žele, ali mislim da procesi u BiH ne idu u tom pravcu – konstatuje Šolaja.

Naglašava kako su posebno velike razlike kada je u pitanju odnos BiH prema članstvu u NATO-u.

– Ja ne vidim da će to uskoro biti promijenjeno. A, između ostalog, i sve ono što se traži za EU, itekako se tiče tih deklarativnih pristupa NATO-u – mišljenja je naš sagovornik.

Dodaje kako je činjenica da su članovi Predsjedništva bili na lijepom izletu u Briselu, gdje su ih primili Federica Mogherini i Johannes Hahn, kojima uskoro ističe mandat.

– Bliže se novi izbori za Evropski parlament, a to znači da će uskoro biti formirana i nova Evropska komisija. Prema tome, ja ne vidim da će tu, osim tih finih, retoričkih i deklarativno izraženih poruka, biti nekih suštinskih promjena – zaključuje Šolaja u razgovoru za Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh