BiH

Klimatolog najavljuje: U februaru bi nam se mogao dogoditi ekstrem kao 2012. godine

Polarna hladnoća iz Amerike ne može stići do Srbije, ali je moguće da se nešto slično dogodi i na ovom prostoru, rekao je klimatolog Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Snijeg - Depo.ba

“Polarni vorteks, vazdušna struja koja kruži oko Sjevernog pola na visini od oko 20 kilometara i uzrokuje vrlo nisku temperaturu u Americi, ne može fizički da dospije do Srbije, ali se može očekivati nešto slično”, naglasio je Đurđević.

On je za RTS rekao da je u Americi vrlo hladno jer se polarni vorteks sa Sjevernog pola raspao, pa se hladan vazduh spustio, odnosno došlo je do prodora hladnog vazduha.

“To je prirodni fenomen, ali je posljednjih godina primjećeno da je možda češći ili intenzivniji. Uočeno je da su postali intenzivniji i da zato izazivaju toliko pažnje”, naveo je Đurđević.

Prema njegovim riječima, jedan od sličnih ekstrema dogodio se 2012. kada je bilo vrlo hladno, a palo je dosta snijega.

“Iako je ovaj januar bio hladan, u prosjeku je topliji od januara iz sredine 20. vijeka”, naveo je Đurđević.

S druge strane svijeta, u Australiji, temperatura se penje i do plus 50 zbog čega je život usporen, a životinje umiru.

Prema Đurđevićevim riječima, ekstremi će biti sve češći i intenzivniji, jer se klima promijenila, prenosi Radio Sarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh