BiH

KOMŠIĆ PUN OPTIMIZMA: Dodik, Džaferović i ja u Briselu smo bili usaglašeni, nije bilo sporenja čak ni oko…”

“Bitno je ono što je naglasio Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća, a to je kakav utisak ostavlja Bosna i Hercegovina – da li je stvarno posvećena Evropskoj uniji”.

Željko Komšić i Milorad Dodik - Facebook

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i predsjednik Demokratske fronte je za N1 komentarisao dvodnevnu posjetu kolektivnog vodstva države Briselu gdje su razgovarali sa čelnicima Evropske unije. Govoreći o integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, istakao je da je “loptica na našoj strani i da je trebamo iskoristiti”. Odgovorio je i na pitanje da li će bosanskohercegovački blok biti pozicija ili opozicija, piše “Slobodna Bosna“.

Nakon sastanaka sa visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije, te sa komesarom za proširenje Evropske unije, Komšić je zadovoljan posjetom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Briselu.

Smatra da neće biti lako da Bosna i Hercegovina ostvari cilj da u ovoj godini dobije status kandidatkinje za članstvo u Uniji. Podsjetio je na obaveze koje Bosna i Hercegovina mora uraditi kako bi ostvarila taj cilj, a jedan od njih je izmjena Izbornog zakona dodavši:

“Bitno je ono što je naglasio Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća, a to je kakav utisak ostavlja Bosna i Hercegovina – da li je stvarno posvećena Evropskoj uniji”.

Komšić je poručio da uprkos tome što je Brexit prioritet broj jedan za Evropsku uniju, uspjelo se da Bosna i Hercegovina bude jedan od značajnih prioriteta za Uniju.

Zatim je napomenuo sljedeće:

“Do nas je. Loptica je na našoj strani i treba da iskoristimo tu lopticu”.

Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je također podsjetio na neslaganje između njega i Šefika Džaferovića na jednoj i Milorada Dodika na drugoj strani u vezi Godišnjeg nacionalnog plana za NATO. Pri stavu je da je na njima trojici da rješe to pitanje i time otkoče proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini. Istakao je da su bili usaglašeni prilikom posjete prijestolnici Evropske unije, pa tako nije bilo ni sporenja “gdje će ko stajati”.

Kako je kazao, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine će provjeriti šta se dešava sa odgovorima na Upitnik Evropske komisije jer se uvjerava da su oni okončani.

Atmosferu u kolektivnom vodstvu zemlje je opisao kao “korektnom”.

Upitan da li će Bh.i blok u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou biti pozicija ili opozicija, Komšić je odgovorio:

“Ono što Vam mogu reći, odluka će biti donesena na nivou Bosanskohercegovačkog bloka. Jučer smo trebali imati taj sastanak, 29. januara, ali je zbog moje posjete Briselu pomjeren za sljedeću sedmicu. Demokratska fronta nema mogućnost da ključno da moderira te procese, pa čak i u okviru Bosanskohercegovačkog bloka. Svjestan sam težine koja je na Socijaldemokratskoj partiji”.

Tvrdi da je Demokratska fronta spremna slijediti ono što odluči Socijaldemokratska partija jer, kako je rekao, ima najviše izbornog legitimiteta. Za njega je važno da ovaj blok stranaka opstane i da se počne pripremati za lokalne izbore.

Istakao je da je Stranka demokratske akcije saopštila Bosanskohercegovačkom bloku da ako ne bude želio koalirati s njom, da će ova politička stranka pokušati formirati vlast sa drugim strankama – Nezavisnim blokom, Pokretom demokratske akcije i Savezom za bolju budućnost.

Na kraju razgovora je komentarisao mogućnost da ne usvajanje budžeta Federacije Bosne i Hercegovine izazove bunt onih koji dobijaju naknade iz budžeta kazavši da se većina koja je glasala u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine može odraziti i na Dom naroda. Za Komšića je to pokazatelj da većina postoji, ali da nije formirana vlast.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh