BiH

Lukač: “Pravda za Davida” je tukla policiju, a ne mi njih

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ustvrdio je kako njegovi policajci nikada nisu primijenili silu protiv pripadnika grupe “Pravda za Davida”, optuživši ljude koji su protestvovali u Banjoj Luci da su oni zapravo tukli policiju, a istovremeno je demantovao kako postoji zabrana okupljanja na centralnom banjolučkom trgu iako policija tamo dežura već sedmicama i nikome ne dopušta zadržavanje.

No image - Haber.ba

“Niko od policajaca na Trgu krajine nije tukao nikakvu djecu”, izjavio je Lukač na sjednici Narodne skupštine RS, na kojoj je zastupnik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović zatražio objašnjenje o razlozima primjene sile nad demonstrantima u Banjoj Luci 25. i 30. decembra prošle godine.

Tada su održani protesti pripadnika grupe “Pravda za Davida” koji su tražili da se napokon otkrije istina o smrti mladića koji je pronađen mrtav još u martu prošle godine, a do danas se ne zna kako je nastradao i da li su osnovane sumnje da je ubijen i da se taj zločin pokušava prikriti.

Udaranje okupljenih

Na brojnim snimkama kojima je dokumentovano što se događalo tokom protesta u Banjoj Luci vidjelo se kako interventna policija nasrće na demonstrante i tjera ih s gradskog trga i ulica, piše “Hina”.

Pritom su palicama tukli okupljene, među kojima je bilo i djece, ali ministar Lukač i dalje bez ustezanja tvrdi kako se to zapravo nije dogodilo.

Kazao je kako su tada policajci mogli “polomiti” demonstrante  da su htjeli, ali su se suzdržavali, te je konstatovao kako bi u sličnim slučajevima u Americi policajci sigurno pucali u gomilu i za to ne bi bili kažnjeni.

“Mi smo tada mogli poslati svu silu policije koja je bila tamo da ‘polomi te nasilnike’ ali nismo to uradili, čak i kada je bio napad na policajca”, kazao je Lukač.

Nakon nasilnog rastjerivanja protestne šetnje grupe “Pravda za Davida” 30. decembra banjalučka Policijska uprava objavila je kako im izriče trajnu zabranu okupljanja, ali ministar sada tvrdi kako ni to nije tačno.

Zabranjena okupljanja

“Takvo rješenje nije doneseno i ne može biti, jer to zakon ne predviđa”, izjavio je Lukač ali je zapravo potvrdio da vlast više ne dopušta proteste, a to je učinio ponudivši krajnje bizarno tumačenje trenutačnog stanja odnosno prava na proteste.

Kazao je kako nikakav zahtjev za ovo okupljanje zapravo nije podnesen pa okupljanje stoga ne može ni biti zabranjeno, ali je odmah dodao kako će okupljanja svakako biti zabranjena ako nisu prijavljena.

“Kada se ljudi nelegalno okupljaju, MUP zabranjuje takva okupljanja”, kazao je ministar policije RS indirektno potvrdivši kako je na taj način nametnuta zakonska “siva zona”, a vlast u RS-u sebi prisvojila neograničeno pravo ograničavati slobodu mišljenja i izražavanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh