BiH

Italijanka napisala priču o BiH: Posjetite Sarajevo koje vas pozdravlja sa srcem

Nostalgičan i predivan glavni grad Bosne i Hercegovine pozdravlja vas sa srcem

Selena Scinicariello u Sarajevo - Privatna arhiva

To na stranici Viaggichemangi kaže Italijanka Selena Scinicariello, koja je posjetila Sarajevo i napravila reportažu iz našeg grada.

“U ovom tekstu vam preporučujemo zbog čega trebate vidjeti Sarajevo, u koji ćete se vjerovatno i zaljubiti”, navodi Selene, dodajući da je Bosnu i Hercegovinu prvi put posjetila tokom puta na Balkanu 2017. godine.

“Prvi grad koji smo posjetili bio je Mostar i odmah smo se ludo zaljubili u njega. Grad slavnog mosta ispričao nam je teške priče, pokazao nam ružnoću rata i podsjetio nas na važnost opraštanja i pamćenja. Od tog putovanja smo se promijenili”, piše dalje Selene.

Glavni grad BiH još nosi opipljive i vidljive znakove rata, piše Selene.

“Prošlo je nešto više od 20 godina i zemlja nije toliko bogata da odmah može da se renovira. Ljepote njegovog historijskog centra prekidaju se tu i tamo sa znakovima da je ludilo rata ostalo, ali Sarajevo ne samo to čini bolno lijepim.

Sarajevo ima dugu i posebnu historiju. Ovdje su se susrele i sudarale različite i udaljene culture. U vom gradu se otomanska arhitektura miješa s austrougarskom. Zbog toga je Sarajevo bolno lijepo”, dodala je Italijanka.

Sarajevo je kao bosanska kafa, dodaje Selene i nastavlja: trenutak spokojstva u kojem je gorčina svakog dana ljepša uz zagriz rahat-lokuma, ali morate paziti da ne zagrizete previše inače, na kraju, ostatak kafe će uništiti sve.

Selene će na kraju teksta izdvojiti 10 bitnih stvari koje svaki turista treba posjetiti u Sarajevu. Izdvojila je muzeje, Baščaršiju, brojne džamije, katedrale, pijacu Markale, ali i Žutu tabiju te bob stazu na Trebeviću.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh