BiH

Tadić 1. februara preuzima dužnost glavne tužiteljice, mandat šest godina

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine izabralo je danas na sjednici Gordanu Tadić za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a ona će ovu dužnost preuzeti 1. februara i imenovana je na šestogodišnji mandat.

No image - Haber.ba

Kako su u saopćenju naveli, VSTV je vodio računa da na poziciju glavnog tužioca bude imenovana osoba koja ispunjava uvjete za imenovanje propisane Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom VSTV-a BiH, kao što su stručno znanje, radno iskustvo i radni rezultati, piše “Fena”.

Bilo je potrebno da kandidat posjeduje stručnu sposobnost zasnovanu na dosadašnjim rezultatima u karijeri te sposobnost da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje.

Neki od uvjeta su bili i odnos s radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalna nepristrasnost i ugled, rukovodne vještine i iskustvo kao i sposobnost upravljanja ljudskim potencijalima te, kao novina u proceduri izbora rukovodećih nosilaca pravosudnih funkcija, dostavljenog programa rada.

Gordana Tadić diplomirala je Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit položila je 1995. godine. Od augusta 1985. godine do maja 1996. godine radila je kao samostalna pravna referentica u Rudniku mrkog uglja “Đurđevik”.

Pravosudnu karijeru započela je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Živinicama gdje je obavljala dužnosti stručne saradnice od maja 1996. godine do jula 1997. godine, a potom je do novembra 2003. godine obavljala dužnost zamjenice tužioca Općinskog tužilaštva u Živinicama.

Dužnost tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala je od novembra 2003. do kraja 2011. godine u Odjelu za privredni kriminal, korupciju i utaju poreza, dok je poslove zamjenice glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala od 2012. godine do decembra 2013. godine.

Na poziciju tužiteljice Tužilaštva BiH imenovana je 1. decembra 2013. godine, dok je za zamjenicu glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana 1. augusta 2014. godine.

Za zamjenicu rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i rukovoditeljicu Odsjeka I imenovana je 19. februara 2014. godine, od kada rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

Tadić je za rukovoditeljicu Posebnog odjela za ratne zločine imenovana 25. augusta 2014. godine, nakon izbora za zamjenicu glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća od 29. septembra 2016. godine obavlja je dužnost vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon što je dotadašnji glavni tužilac Goran Salihović suspendiran, a potom i pravomoćno smijenjen s te funkcije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh