BiH

Doktori u HNK žele status službene osobe

Slijedom nemilih događaja kojima su svakodnevno izloženi, u Sindikatu doktora medicine i stomatologije HNK-a smatrali su se dužnim reagovati, te pokrenuti inicijativu za dobijanje statusa službene osobe kroz važeće zakonske okvire u FBiH.

Bolnica - Mondo.me

U svom zahtjevu doktori ističu da su već duže vremena svakodnevno izloženi raznim vrstama pritisaka, prijetnjama, verbalnim, pa čak i fizičkim napadima pojedinih pacijenata.

Od najmjerodavnije institucije zahtjevaju da, kao nositelji posla u zdravstvenom sistemu, a dok su na radnom mjestu, imaju status službene osobe, te da se svaki napad na njih, bilo verbalni ili fizički, tretira kao kazneno djelo. Shodno važećim zakonskim propisima službena osoba je izabrani ili imenovani dužnosnik ili druga osoba u tijelima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i u drugim tijelima uprave i službama za upravu Federacije, kantona, gradova i općina koje obavljaju određene upravne, stručne i druge poslove u okviru prava i dužnosti vlasti koja ih je osnovala.

Predložili su i da se što hitnije u razmatranje uzme ova problematika koja je po statistikama svaki dan veća, tražeći pravnu zaštitu zbog primjene fizičke sile.

Povodom sve učestalijih napada na doktore i medicinsko osoblje nedavno su u sindikatima doktora i ostalih zdravstvenih radnika, organizovali mirne proteste ispred svih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh