BiH

Bešlić: Aktivisti “Našeg društva” pričaju nebuloze

Najuspješniji sportski kolektivi i sportisti individualci iz Mostara, danas su nagrađeni sa ukupno 70 hiljada maraka od strane Gradske uprave ovog grada.

Beslic - Haber.ba

Priznanja i novčane nagrade uručio je gradonačelnik Ljubo Bešlić. Kriteriji za nagrađivanje bili su rezultati ostvareni u prošloj kalendarskoj godini, a kada se zaviri u nju i vidi šta su Mostarci sve uspjeli ostvariti, Bešlić i njegovi saradnici itekako imaju razloga za zadovoljstvo.

Iako je politička situacija u ovom gradu u najmanju ruku specifična, iako su podjele nažalost još uvijek vidne u svim porama društva, sportisti su ipak bili vrijedni i marljivi, pa su njihov odnos i rad donijeli pehare i medalje. I to ne samo na državnom nivou. U 2018. Mostar se mogao pohvaliti i svjetskim i evropskim naslovima. Bešlić je nagradio svjetskog prvaka u boksu po WBF kategoriji Emila Markića. On je u maju prošle godine u Zurichu porazio njemačkog borca Denisa Liebauea i tako u svoj grad donio svjetski pojas. Ivan Klepić osvojio je evropsko zlato u karatu, a njegova kolegica Ivona Ćavar bila je bronzana na Evropskom prvenstvu. Boćarski klub Ante Rozić u prošloj godini osvojio je prvenstvo i Kup BiH, Stonoteniski klub Mostar – Kup BiH, Košarkaški klub Zrinjski postao je šampion BiH, Nogometni klub Zrinjski – također šampion BiH, dok je Mostar SG Staklorad osvojio prvenstvo u futsalu. Bešlić je u izjavi za medije podsjetio da se nekad i sam bavio sportom (rukomet), te je dodao kako je za njega lično, ali i za Grad velika čast i zadovoljstvo imati tako uspješne sportiste.

– Oni pronose ime Mostara svjetom i na taj način skreću pažnju na pozitivne stvari koje nekad nisu prepoznatljive, kazao je, naglašavajući da su novčana sredstva u iznosu od 70 hiljada KM, realizirana iz budžeta za prošlu godinu, obzirom da novi Budžet još nije usvojen.

– Novac bi trebao biti mali poticaj za njihov dalji rad. Sport je izlazak u svijet, poručio je Bešlić. U ime nagrađenih gradskim vlastima zahvalio je direktor NK Zrinjski Danko Šulenta, kazavši da i pored razumijevanja gradskih vlasti za potrebe mostarskih sportista postoje problemi u radu, posebno oni koji su vezani za infrastrukturu.

– Očekujemo podršku ne samo Grada Mostara, već i šire zajednice, kako bi se naši uspjesi kvalitetno popratili. Teško je svake godine biti prvak, ali problemi nas neće pokolebati, nastojat ćemo to odbraniti i ove godine, kazao je Šulenta.

Za nedavne krivične prijave od strane Mreže Naše društvo rekao je da su neutemeljene, te da je dao naloge da se provjere.

– Mislim da pričaju nebuloze, kazao je Bešlić,

Najavio je da će od aktivista tražiti da mu dostave dokumentaciju kojom tvrde da je potrošeno 105 miliona KM, te da će ako se ispostavi da su nalozi na neki način politička poruka, od SIPA-e zatražiti da istraži rad Udruženja.

– Nemam uvida da imamo toliko novca. I ja bih volio da znam gdje su te pare. Kroz budžet one nisu prošle. Kad nešto optužujemo mislim da moramo imati utemeljenje, zato ću i ovim putem pozvati te ljude u da mi dostave tu dokumentaciju da i ja mogu provjeriti njihove navode. Ukoliko budem smatrao da su ti navodi i dokumentacija na neki način politička poruka, ja ću biti toliko drzak da tražim od SIPA-e da istraži do kraja otkud podaci koji su krivotvoreni ili slično.

Isto tako, SIPA i Tužiteljstvo neka rade i istraže, ako smo uradili nešto što nije u skladu sa zakonom i odlukama Gradskog vijeća koje se odnosi na te oblasti, dodao je Bešlić. Rekao je i kako nacrt budžeta čeka usvajanje odluke na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i njenu objavu u Službenim novinama.

– Dok odluka ne bude službeno objavljena nema potrebe da raspravljamo o budžetu. Ono što sam obećao da će biti na stranici Grada i dalje stoji. Građani i institucije koje koriste budžet na javnom skupu u Vijećnici imati prilike dati amandmane i komentarissati budžet, izjavio je Bešlić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh