BiH

Uspješno okončan zimski kamp za nadarene matematičare BiH 2019

Ministrica obrazovanja, nauke i sporta Kantona Sarajevo i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković prisustvovali ceremoniji zatvaranja zimskog kampa za nadarene matematičare 2019

U organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo te Richmond Park Education-a i Internacionalnog Burch Univerziteta kao domaćina, održan je trinaesti zimski kamp za nadarene matematičare koji je okupio preko 120 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola iz oblasti matematike. Među učesnicima su bili mladi iz skoro svih gradova sa područja Bosne i Hercegovine.

U sklopu šestodnevnog kampa, učesnici su bili podijeljeni u grupe obzirom na starosnu dob i nivo znanja, a svi su imali priliku slušati predavanja od strane bivših takmičara iz oblasti matematike među kojima su i dobitnici zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na internacionalnim matematičkim olimpijadama proteklih godina, a koji su sada uspješni studenti i predavači na bosanskohercegovačim ali i na drugim svjetski priznatim univerzitetima poput MIT-a, Oxforda, Brown Univerziteta, Yale Univerziteta… Posebno emotivan trenutak na ceremoniji zatvaranja bio je kada je Harunu Hindiji, maturantu Richmond Park Sarajevo Koledža i jednom od predavača na ovom kampu, dodijeljeno specijalno priznanje za doprinos razvoju matematičkih disciplina s obzirom da odlazi u London gdje mu je ponuđen posao u kompaniji “Google”.

Veoma je važno istaći da takmičari dolaze iz raznih dijelova BiH poput Foče, Banja Luke, Teslića, Visokog i ostalih te su stekli nova poznanstva i prijateljstva čime još jednom bosanskohercegovačke mlade generacije pokazuju da prevazilaze sve barijere, grade zajedništvo i doprinose očuvanju onih najvažnijih vrijednosti a to su sticanje novog znanja i predstavljanje naše domovine na najbolji mogući način.

Učesnici su svakodnevno, nakon predavanja, radili trosatne testove iz matematike, čiji su rezultati sumirani, te su na kraju istih odabrani najbolji među najboljima koji su dobili zaslužene diplome.

Ceremoniji zatvaranja prisustvovali su i ministrica obrazovanja, nauke i sporta Kantona Sarajevo, Zineta Bogunić koja je istakla važnost podsticanja i podržavanja mladih talenata te će to biti jedan od prioriteta njenog mandata.

Također, Elmedin Konaković, predsjedavajući skupštine Kantona Sarajevo pohvalio je organizaciju kampa i ponudio pomoć u narednom periodu kako bi se omogućio odlazak mladih matematičara al ii ostalih olimpijaca na međunarodna takmičenja.

Predstavnici organizatora su naglasili da su zadovoljni organizacijom ovogodišnjeg zimskog kampa, te da će već u narednim danima početi sa pripremama ljetnog kampa koji će, nadaju se, privući još više mladih takmičara sa područja BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh