BiH

Zanimljiva ideja: Zločincima i nakon odsluženja kazne zabranimo javno djelovanje

Ratni zločinac Valentin Ćorić odnedavno je na slobodi. Odsluživši dvije trećine kazne, član zloglasne šestorke presuđene u novembru 2017, osuđen na 16 godina robije, u srijedu se pojavio na zagrebačkom aerodromu.

Centar za mir

Riječ je o prvom haškom osuđeniku koji je na prijevremenu slobodu izašao pod strogim mjerama nametnutim od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (nasljednik Haškog tribunala).

Ćoriću je tako, između ostalog, zabranjeno nositi oružje, pristupiti svjedocima, istupati u medijima i što je najvažnije – politički se angažovati. Ukoliko za života prekrši bilo koju od zabrana, ovaj ratni zločinac bit će primoran vratiti se na izdržavanje preostale trećine kazne. Na ovaj način prekinuta je 25-godišnja praksa Tribunala, koja je zločincima poput Momčila Krajišnika omogućavala osnivanja stranaka ili asocijacija, politička djelovanja, pa i javne istupe uz odranije poznatu ideologiju. Ponukani odlukom koja se odnosi na Ćorića, ističući pritom da su tek djelimično zadovoljni jer smatraju da do pomilovanja nije trebalo ni doći, iz Udruženja logoraša Mostar i Centra za mir i multietničku saradnju od nadležnih su zatražili da se mjere izrečene Ćoriću odsad počnu primjenjivati na sve presuđene ratne zločine koji su dočekali ili će dočekati slobodu.

Predsjednik Udruženja logoraša Edin Batlak pritom podsjeća na licemjerna pokajanja zločinaca pred sudovima. Oni su, navodi, djelovanjem po izlasku na slobodu, samo potvrdili da su ta pokajanja bila lažna, a da katarze nije i neće biti. Žali i što zakoni u zemljama regiona i u BiH ne tretiraju zločince na način kako se odnedavno tretira Ćorić. Smatra da bi bh. zakoni zločincima morali onemogućiti učešća u parlamentima i vladama, jer su u prošlosti postojali i takvi slučajevi.

– Jasno je da su primjerice u slučaju takozvane Herceg-Bosne osuđeni pojedinci, da su oni robijali ili robijaju, ali i da se njihova djela zagovaraju i danas, odnosno da se ta ideja ili projekti još prizivaju ili zagovaraju, jasan je Batlak.

Podsjetio je na slučajeve Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, do najradikalnijeg Vojislava Šešelja, koji je dosad iskoristio svaku priliku kako bi obezvrijedio Haški sud, pritom se otvoreno izrugujući žrtvama.

– Politički, nažalost, djeluje i Dario Kordić. Na svim skupovima na kojim se pojavio dočekan je kao heroj, podsjetio je Batlak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh