BiH

Vremenska prognoza za kraj januara i početak februara

Vrijeme pred nama

Snijeg - Ilustracija/Blogspot.com

Usljed pojačane ciklonske aktivnosti u zapadnom Sredozemlju koja direktno utječe na vremenske prilike i u našoj zemlji, sve do kraja mjeseca januara se na prostoru Bosne i Hercegovine prognoziraju aktivnije padavinsko razdoblje praćeno učestalom pojavom padavina, obilnijeg karaktera u zapadnim i jugozapadnim predjelima Bosne, kao i u centralnoj i južnoj Hercegovini gdje se očekuje značajnija količina padavina u odnosu na višegodišnji prosjek, naveo je u dugoročnoj prognozi meteorolog amater Nedim Sladić.

Prema njegovim riječima, veće količine snijega se u narednom periodu prognoziraju i za planinske centre centralne Bosne. Okretanjem visinskih struja sa jugozapadnih na sjeverna dolazi do pada temperatura zraka u cijeloj zemlji uzrokovana prodorom hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta u sklopu fronte koja će danas, 18. januara, poslijepodne preći preko sjevera, šireći se predvečer prema centralnim i južnim predjelima naše zemlje uzrokujući ponovo period hladnijeg vremena.

”Padavine u Bosni i mjestimično u višim predjelima sjeverne Hercegovine su uglavnom u obliku susnježice i snijega, a u centralnoj i južnoj Hercegovini u početku uglavnom kiša koja bi prema periodu od 25. januara dobijala veću vjerovatnoću za prelazak u susnježicu i snijeg.

Od 29. januara, po trenutnom stanju analiziranih materijala, očekuje se blaži porast temperatura zraka na prostoru Bosne i Hercegovine, pri čemu se i dalje zadržava promjenjivo vremensko razdoblje. Naznaka za trajniju stabilizaciju vremena nema ni u prvih 2-3 dana mjeseca februara

Profil temperatura zraka u narednom periodu je uglavnom nešto ispod višegodišnjeg prosjeka u Bosni, te blizu višegodišnjeg prosjeka u centralnoj i južnoj Hercegovni”, naveo je Sladić u prognozi.

Temperature zraka do kraja mjeseca imat će vrijednosti jutarnjih temperatura od -7 do -1° u Bosni, na planinama do -10, u sjevernoj Hercegovini do 2 °C, u centralnoj i južnoj Hercegovini do 4 °C, dok najviše dnevne se u Bosni kreću od -2 u centralnim krajevina do 3° u sjevernim, a u Hercegovini od 3° u sjevernoj Hercegovini do 7 °C u centralnoj i južnoj Hercegovini,prenosi Buka

Izuzetak je, po dosadašnjim analizama, period od 25. do 28. januara kada bi jutarnje temperature bile još koji stepen niže, i uglavnom od -9° do -3° u Bosni, a u Hercegovini do 2 °C, a najviše dnevne uglavnom do 1 °C u Bosni, a u Hercegovini do 4 °C. prognozirao je Sladić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh