BiH

“Bilo šta da Dodik uradi na sastanku s Putinom ne može odražavati stavove države BiH”

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da Bosna i Hercegovina niti treba da bude niti će biti tema sastanaka planiranih tokom zvanične posjete predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu.

Šefik Džaferović - Zenit.ba

Radi se o bilateralnim odnosima Rusije i Srbije. BiH je suverena međunarodno priznata država, koja ima svoju politiku, kao i vanjskopolitička opredjeljenja, koja podrazumijevaju članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu. To su odluke koje su donijele institucije BiH i svako onaj ko želi da ima dobre prijateljske odnose sa BiH treba da poštuje naša vanjska i unutrašnja politička opredjeljenja – poručio je Džaferović.

Potvrdio je da BiH želi da ima dobre bilateralne odnose sa Rusijom, koji se po njegovom mišljenju mogu graditi jedino na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja, a nikako na uštrb vanjskopolitičkih i unutrašnjih opredjeljenja, prenosi “Fena”.

– Bosna i Hercegovina svakako treba da ima dobre relacije sa Rusijom jer je to obostrani interes – naglasio je Džaferović, koji je povodom posjete Putina Beogradu već razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Tom prilikom kaže da Dodiku nije iznio nikakve poruke za Putina i Rusiju, jer ih je spreman davati “jedino onda kada se ta stvar institucionalno postavi onako kako treba”.

– Sutrašnji sastanak u Beogradu je relacija dvije države i s tim BiH nema ništa i ne treba uopće da bude predmet. Uz poštivanje naših vanjskopolitičkih i unutrašnjopolitičkih opredjeljenja želimo da gradimo odnose sa Rusijom. To treba da radimo iz Predsjedništva BiH odnosno na sjednicama Predsjedništva uz odgovarajuće odluke. Odlazak Dodika na taj sastanak je njegov privatni čin i on ne odražava politiku BiH i bilo šta da uradi ne može odražavati stavove države BiH – rekao je Džaferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh