BiH

Pammer: “Nema raspada Bosne i Hercegovine”

Nema raspada Bosne i Hercegovine. To se neće dogoditi. Mislim da neće doći ni do nekog konflikta. Takvo nešto nije u interesu čak ni onih koji o tome pričaju. Ni susjedne zemlje ne bi dopustile neku nestabilnost te vrste u BiH, jer ni njima ne odgovara. Svaka nestabilnost u BiH, negativno bi se odrazila na susjedne zemlje. Svi oni imali bi i u gospodarskom smislu, katastrofu, smatra Martin Pammer.

Martin Pammer - Okano.ba

On sutra odlazi s dužnosti ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini.

Vodeća država

U proteklih nešto više od pet godina on je bio na ovoj poziciji. Osigurao je, predanim radom, da njegova zemlja bude i dalje viđena kao jedna od vodećih u BiH, ne samo na ekonomskom planu. Pammer se vraća u Beč, gdje će voditi jedan od odjela, piše “Dnevni avaz“.

”Bit ću na čelu Radne grupe za multikulturalni i međucivilizacijski dijalog pri Saveznom ministarstvu za Evropu, integraciju i vanjske poslove. Ta pozicija povezana je s BiH, koja je višenacionalna i multikulturalna zemlja. Naslijedit će me Ulrike Hartmann. Ona ima bogato diplomatsko iskustvo. Službovala je u Beogradu, Sarajevu, a bila je i na čelu OHR-a u Banjoj Luci i odlično poznaje lokalne jezike”, kaže Pammer.

Upitan je li prekjučer bio u Banjoj Luci, on, malo iznenađen pitanjem, kaže da nije. On je rekao da se radi o protuustavnom činu, te mu nije jasno zašto bi trebao biti tamo.

”BiH je u stalnoj stagnaciji i to se mora promijeniti. Mora se raditi na tom putu od Daytona prema Bruxellesu. To je budućnost ne samo BiH nego i ostalih iz regije. Ohrabruje me što vidim mnogo signala da ima napretka, u ekonomiji, kulturi, infrastrukturi. Važno je da se ide naprijed i da se ne odustaje… Usprkos svemu”, kaže on.

Pammer ističe da je pozicija austrijske vlade, kada je BiH u pitanju, uvijek ista.

”A separatistička retorika, spominjanje rata i ciljeva iz rata, uopšte nisu dobri ni konstruktivni za ovu zemlju”, naglašava.

Prednjači Dodik

Upitan misli li na Dodika, on kaže da se ne radi samo o njemu nego o cijelom nizu političara.

”Istini za volju, i predsjedavajući Predsjedništva, gospodin Dodik uvijek i iznova koristi izraze prošlosti i stvari iz perioda rata. Nažalost, nacionalizam je vrlo zahvalan politički instrument i već je globalno to tako. On se koristi otvoreno i brutalno ili u šiframa i suptilno. U BiH se već 20 godina koristi retorika koja pokazuje da nijedna strana nije zadovoljna Daytonom.

Žao mi je da nedostaje zajedničke vizije za ovu državu i to je jedan od suštinskih problema. Ne bi se smjelo zaboravljati kako je rat počeo i što su i međunarodni sudovi utvrdili, tko nosi najveću odgovornost”, kaže Pammer.

Pojašnjava da „za političke i intelektualne elite, prije svega Srbije, ali i drugih, predstoji zadatak prevladavanja prošlosti, po uzoru na Njemačku i Austriju“.

”To je nešto što se mora dogoditi iznutra. Ne može se nametati”, ističe.

Izuzetan tretman u Tuzli

Pammer najavljuje da će privatno posjećivati BiH. Upitan hoće li, s obzirom na novi posao, dolaziti i službeno, on kaže da je za to još rano govoriti.

”Morat ću dolaziti i na kontrole. Tretman koji sam imao prilikom nedavne operacije u Centru za srce u Tuzli bio je vrhunski. Bolji nego u mnogim državama na Zapadu. Oni su izuzetni. Vrlo sam zadovoljan”, ističe.

Pozitivna priča

”Za mene je BiH kao neki mozaik koji je prepun svijetlih dijelova. Ima i tamnih, ali dominiraju oni koji zrače pozitivnom energijom. To je ono što se treba dalje širiti. A moguće je to samo pozitivnim pristupom prema svojoj zemlji”, poručuje Pammer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh