BiH

Džaferović: “Sa ambasadorom Del Vechijom više nema razgovora”

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristijan Dan Preda boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Šefik Džaferović - Twitter

Dan Preda se danas obratio i na konferenciji za medije a nakon sastanka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Tačnije, on se zajedno sa specijalnim izaslanikom EU-a u BiH Lars-Gunarom Wigemarkom sastao sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Na nama u BiH je, trenutno najurgentnije, da riješimo pitanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, rekao je Džaferović. On je dodao da postoje određeni problemi u vezi s odgovorima koja se tiču pitanja obrazovanja i nadležnosti.

“Očekujem da Vijeće ministara u narednih nekoliko dana završi taj posao i da odgovore dostavi Evropskoj komisiji”, rekao je Džaferović, prenosi “Faktor“.

Den Preda je također urgirao da se na Upitnik što prije odgovori.

“Dodatna pitanja su upućena u junu 2018. Sada je januar 2019. Rekao bih da odgovore čekamo ipak predugo”, rekao je Den Preda.

Džaferović je na pitanje Faktora u vezi s prisustvom hrvatskog ambasadora proslavi neustavnog “dana RS-a” u Banjoj Luci kazao kako je ambasador Ivan Del Vechio zatvorio na ružan način zatvorio sebi vrata.

“To je nepoštivanje suvereniteta BiH i ja to osuđujem. Vidim da su i u Hrvatskoj već povukli neke poteze. Šta će Hrvatska uraditi, ja to ne znam, ali znam da ću ja u Predsjedništvu pokrenuti neke diskusije i procedure. Ambasador se tim činom isključio iz svih budućih diskusija sa mnom”, rekao je Džaferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh