BiH

Ko je i kakvi su stavovi novog ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona

Čak 35 godina diplomatske karijere ima iza sebe

avaz

Erik Džordž Nelson (Eric George) na poziciju ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini dolazi na prijedlog američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) iz avgusta 2018. Senat je njegovo imenovanje potvrdio 2. januara 2019.

Ko je Erik Nelson

Nelson je karijerni (nestranački) diplomata u Stejt departmentu u rangu ministra-savjetnika sa 35 godina diplomatske karijere.

Javnu službu je započeo kao volonter u Mirovnom korpusu u Liberiji (Zapadna Afrika). Diplomirao je na Univerzitetu Rajs, a magistrirao na Univerzitetu Teksas u gradu Ostinu (Austin).

Dobitnik je 13 nagrada za službu, uključujući i nagrade za tehnologiju, inovacije te međureligijski dijalog. Tečno govori španski, njemački i italijanski.

Služio je u Kostariki, Pakistanu, Italiji, Meksiku, Dominikanskoj Republici te u konzulatima SAD u Frankfurtu i Minhenu.

Nelson je potomak slovačkih i švedskih imigranata u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova majka Elenor (Eleanor) radila je kao učiteljica u Teksasu, a otac Herbert je bio službenik koji je korporativnu karijeru zamijenio decenijama filantropskog i rada za zajednicu.

Kakvi su stavovi Erika Nelsona i koliko poznaje BiH

Nelson je prije potvrde imenovanja saslušan pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata.

Prilikom saslušanja otkrio je svoje poglede i planove za rad u Bosni i Hercegovini.

Donosimo dijelove njegovog izlaganja na saslušanju održanog u oktobru 2018.

– Predsjedavajući Johnson (Džonson), gospodine Marfi (Murphy), čast mi je pojaviti se pred ovim odborom danas kao predsjednikova nominacija za službu ambasadora u BiH. Zahvalan sam za povjerenje koje su mu ukazali predsjednik Tramp i državni sekretar Pompeo i nadam se da ću danas zadobiti i vaše povjerenje.

Sa mnom je danas ovdje i moj supružnik Filipo Tatoni (Filippo Tattoni), koji je, kao i mnogi drugi partneri uposlenika u Stejt departmentu, žrtvovao toliko mnogo kako bi mi pružio podršku u mojoj karijeri i stoga želim da ga spomenem.

Ponosan sam na činjenicu da moja nominacija na ovaj položaj pokazuje koliko moja zemlja cijeni raznolikost. Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda i čini nas inovativnom i dinamičnom zemljom. A Bosna i Hercegovina upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje stoljeća različitosti i vjerske koegzistencije.

Ako me Odbor potvrdi, ja ću ponosno voditi lojalan i uspješan tim naše misije u Bosni.

Sjedinjene Države su sigurnije i prosperitetnije kada je i Evropa stabilna i prosperitetna.

Kada je 100 hiljada ljudi u BiH poginulo u ratu, a dva miliona ih izbjeglo iz bosanskog rata, Sjedinjene Države su intervenirale silom i diplomatijom da bi se taj rat okončao. Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države će ostati čvrsto odlučne da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Dvadeset i tri godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jest integracija u euroatlantske institucije. Nažalost, i suviše mnogo političara u BiH i dalje etnički nacionalizam i osobno bogaćenje stavlja daleko ispred ključno potrebnih reformi.

Ako budem potvrđen na položaj, ja ću rad Američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari: kao prvo, širenje prosperiteta. Slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Reforme su ključne u cilju smanjenja poreza, poboljšanja u polju otvaranja malih i srednjih biznisa, kao i privatiziranja mastodontskih javnih preduzeća.

Ako budem potvrđen, vršit ću pritisak da se ispune i poštuju standardi koji će osigurati da BiH postane istinski privlačno odredište za američko ulaganje i izvoz. Također – ako budem potvrđen na položaj, promovirat ću efikasnu vladu i vladavinu i poštivanje zakona.

Na veliku žalost, organizacija ”Transparency International” Bosnu i Hercegovinu ocjenjuje jednom od najkorumpiranijih zemalja u cijeloj Evropi. Ja ću stoga nastaviti odlučna nastojanja Američke ambasade da se poboljša transparentnost u vladi, kao i odgovornost zvaničnika.

Kada lokalne institucije ne uspiju ili ne mogu reagirati, ili kada se prijeti miru i stabilnosti, ciljane američke sankcije uvijek mogu biti efikasan lijek za to.

Naš prioritet će biti poboljšanje sigurnosti, u tom smislu će Sjedinjene Države nastaviti borbu protiv zlih stranih utjecaja, nasilnog ekstremizma, one će jačati provođenje zakona i pomoći u jačanju granica BiH.

Ta zemlja je naš partner u borbi protiv terorizma i ima svoje trupe u okviru naše vojne misije u Afganistanu.

Sjedinjene Države čvrsto podržavaju napredak BiH ka članstvu u NATO savezu i uvođenje demokratskih ideala i vrijednosti.

Ja ću, također, pritisnuti vlasti BiH da uveliko poboljšaju stanje ljudskih prava. Predsjednik Tramp je izjavio u Varšavi prošle godine: “Mi više od svega cijenimo dostojanstvo svakog ljudskog života, mi štitimo prava svakog čovjeka, mi s drugima dijelimo nadu da će svaka duša na zemlji jednom živjeti u slobodi.”

Sjedinjene Države će u BiH potaknuti napredak demokratije promocijom slobode medija, vjerskih sloboda i reforme obrazovanja. Ja ću se boriti i za preuzimanje odgovornosti za zločine iz prošlosti i za tretiranje svih građana jednakima pred zakonom.

Nama je potrebno jako partnerstvo da bismo pomogli BiH da ostvari stvarni mir i napredak.

Ako budem potvrđen na ovaj položaj, ja ću pomagati u povezivanju civilnog društva, privatnog sektora, uz pomoć naših evropskih partnera.

Jedva čekam da počnem raditi sa svim liderima u BiH koji dijele naše ciljeve i koji su spremni da unište korupciju i provedu potrebne reforme,prenosi Avaz

Gospodine predsjedavajući, zahvaljujem Odboru i ostalim članovima Kongresa za neprekinuti interes za Bosnu I Hercegovinu.

Senat je Nelsonovo imenovanje odobrio putem tzv. glasovnog glasanja (Voice vote) 2. januara 2019. godine. Očekuje ga polaganje svečane zakletve, nakon čega će biti upućen u Sarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh