BiH

AVDO HUSEINOVIĆ SNIMIO FILM O BOSANSKIM SRBIMA U REDOVIMA ARMIJE BIH

Premijera dokumentarnog filma “Junak umire jednom” autora Avde Huseinovića bit će upriličena u srijedu, 9. januara u multimedijalnoj sali Spomen-obilježja Kovači.

Avdo Huseinovic-film-YouTube-Screenshot

Film govori o bosanskim Srbima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

– U filmu su opisane ratne sudbine i herojski putevi Čede Domuza, majora Mihajla Petrovića, Radenka Abazovića, Gorana Stošića, Sretena Lojanice, Aleksandra Ace Stankovića, Nenada Milojevića, Vlajke Bandića, Dragana Čurka… Neki od njih su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjima kao heroji bosanske vojske – kazao je Feni Avdo Huseinović, piše “Fokus.ba“.

Dodao je da će također u filmu o svom ratnom putu govoriti neki od bosanskih Srba, danas veterana Armije RBiH.

Huseinović kaže da je film rađen dvije godine te da je “urađen iz želje da se u video formi dokumentuje uloga tih ljudi, koji su izabrali stranu na kojoj su branili svoju jedinu državu, iako su mnogi članovi njihovih porodica bili na suprotnoj strani”.

-I tokom te borbe u kojoj su se ‘zakleli Bogu i Bosni’, kako reče heroj sa Žuči Rade Zoranović, pokazali su neviđenu hrabrost i požrtvovanje. Sam naslov filma je izvučen iz govora pokojnog majora Mihajla Petrovića, kada je u aprilu 1992. u Travniku, ispred stroja prvih branilaca grada rekao: ‘Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta. Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja nek otima od neprijatelja ili nek uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radio veza, nema motorola… I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog sveta i njih naoružanih, najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi’ – kazao je Huseinović.

Ističe da je film dramatičan, možda najdramatičniji koji je dosad uradio, jer se u njemu prepliću nevjerovatne ljudske sudbine.

– Zasigurno, film će biti hvaljen i osporavan, ali je i neosporan historijski dokument. U njemu profesor Mirko Pejanović govori o Platformi za djelovanje u ratnim uslovima, od 26. juna 1992. godine Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, saborci pokojnog Čede Domuza se sjećaju da je pored partizanskog spomenika na Brezovači (Igman) rekao ‘da će nakon 98 sahranjenih partizana na tom mjestu, on biti 99-ti’ i bio je, film kazuje i o tome kako su se mostarski Srbi u snagama bosanske vojske prvo u proljeće 1992. suprostavili snagama Vojske Jugoslavije pod komandom generala Momčila Perišića, a od 1993. i snagama Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske – naveo je Huseinović.

Premijera filma zakazana je s početkom u 19.00 sati.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh