BiH

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Badnji dan

Za Božić domaćice spripremaju prazničnu trpezu, posnu, a bogatu, da bi i nova godina bila bogata i plodna.

Božić - Depo.ba

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji hrišćanski praznik Božić, praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, prenosi “Fena”.

Badnjak predstavlja simbol drveta koji su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Badnji dan i Badnje veče, 6. januar, slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Za Božić domaćice spripremaju prazničnu trpezu, posnu, a bogatu, da bi i nova godina bila bogata i plodna.

Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, polaznika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.

Na Božić pravoslavci se pozdravljaju rijčima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh