BiH

Otvoreno pismo Carlu Bildtu: “Vi ste primjer kontinuiranog i agresivnog kidisanja na državu BiH”

Švedski diplomata i bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Carl Bildt izazvao je jučer mnogo negativnih reakcija na društvenoj mreži Twitter nakon što je objavio fotografiju starog Sarajeva. Na fotografiji se vide pokrivene žene u bosanskoj nošnji, a uz snimak je napisao “Postoji napredak u našem svijetu. Ovo je bilo Sarajevo prije stoljeće i više.”

Carl Bildt - N1info.com

Uslijedile su mnogobrojne reakcije na ovu Bildtovu objavu. Tim povodom otvorenim pismom Bildtu obratio se Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade u kojem ga podsjeća na njegovu ratnu prošlost.

“Gospodine Carl Bildt,

Vaša kontinuirana antibosanska kampanja koja je počela još u vremenu kadaje državi BiH bilo najteže, u vremenu agresije i genocida, u kojoj ste kaoposebni izaslanik EU i UN, podržavali ratnog zločinca Slobodana Miloševića, je znak kontinuiteta koncepta srpske velikodržavne ideologije politike i prakse, koja ima anticivilizacijski, antidemokratski i neljudski karakter.

Vi ste jedan od plačenih vođa te srpske velikodržavne ideologije, koja ima cilj stvaranje velike Srbije na račun podjele i uništenja države BiH i posebno bošnjačkog naroda. Ali trebate znati da je prošlo vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Nazivajući žrtve genocida u Srebrenici ‘ratnim zarobljenicima’, vi ste zapravo pokazali svu nemoralnost EU i UN.

Svrstavajući se na stranu agresora i zločinaca sastali ste se svega nekoliko dana nakon genocida u Srebrenici s ratnim zločincem Ratkom Mladićem u Dobanovcma. Nije vam uspio pokušaj skrivanja istine o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi. Vi ste primjer kontinuiranog i agresivnog kidisanja na državu BiH. Ali trebate znati da je BiH ostala državna i društvena zajednica kroz dugu svoju povijest.

Za razliku odsvojih susjeda BiH je imala najdublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom trajanju. Zato je teško zamisliti ideju Evrope poslije zločina agresije i genocida na BiH, zločina koji su dubinu bosanske slobode sveli na vaš prezir države BiH sa potpunom disolucijom bosanskog društva u kome žrtva, a prva žrtva je bosanskohercegovačka država, i dalje nije došla do istine i pravde.

BiH je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i to vama najviše smeta. Kao što su se patriote u i van BiH uspjeli suprotstaviti veliksorpskom rušilačkom Levijatanu, tako će se i dans suprostaviti vama i sličnim vama koji debelo zarađujete radeći protiv jedne evropske države čiji društveni modus je uzela EU za svoju zajedničku egzistenciju.

Računajte na one kojise neće odreći svoje države, BiH, njene historije, kulture, tradicije, jezika,njenog suvereniteta, jedintvenog teritorijalnog integriteta, političkog subjektiviteta, državnosti i nezavisnosti.

Vaša kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države BiH. Bosanski narodi i građani vas preziru”, poručio je Ramić Bildtu, prenosi “agencija Patria“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh