Nauka

Neuništivi “japanac”: Sonda SLIM preživjela treću lunarnu noć i poslao nevjerovatnu sliku

Prva japanska letjelica na Mjesecu pokazala je ponovo da je neuništiva.

Screenshot/X | Neuništivi "Japanac": Sonda SLIM

Iako je slijetanje bilo puno problema – sonda SLIM pala je na nos i ostala bez energije – nakon toga je uspjela da proradi i preživi tri lunarne noći, kada temperature padaju do minus 170 stepeni.

“Prošle noći (23. 4. 2024) uspešno smo uspostavili komunikaciju sa sondom SLIM, koja je ponovo aktivirana. To je potvrdilo da je sonda ostvarila treću noćnu pobjedu. Ovo je slika lunarne površine koju nam je SLIM poslao, a napravljena je pomoću navigacione kamere. Slika je nastala tokom najranije Mjesečeve faze čim je noć prošla, pa je slika svjetla, a senke su veoma kratke”, navedeno je na X profilu SLIM-a i japanske agencije JAXA.

Neuništivi “japanac” je 19. januara uspješno sletio na Mjesec, čime je Japan postao peta zemlja (poslije SSSR, SAD, Kine i Indije) koja je uspješno izvela takozvano meko slijetanje. Međutim, iako je ispunila cilj i sletjela na samo 55 metara od cilja, sonda je pala “na nos”, što je dovelo do problema sa napajanjem zbog čega je isključena nakon manje od pola sata rada na lunarnoj površini.

Uključena je ponovo poslije nekih nedjelju dana.

Ni indijska letjelica Pragjan, koja je sletjela na Mjesec u avgustu 2023, ni američka sonda Odisej, koja je sletjela 22. februara, nisu uspjele da prežive ekstremne temperature tokom lunarnih noći, prenosi Telegraf Nauka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh