Vijesti

U Gazi ubijeno pet humanitarnih radnika, uključujući četiri stranca

Pet zaposlenika španske humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, saopćili su palestinski mediji.

Humanitarni radnici iz Poljske, Australije, Irske i Britanije bili su među žrtvama napada na vozilo južno od Deir al-Balaha u centru zauzetog obalnog pojasa, saopćio je Times of Israel.

Za sada je poznato da su među ubijenim humanitarnim radnicima državljani Velike Britanije, Poljske i Australije. Australija je potvrdila da je stradala njena državljanka. CNN je dobio uvid u video snimke na kojima se vidi više tijela s prslucima WCK-a. Kod tijela su snimljeni pasoši Britanije, Poljske i Australije, prenosi Hina.

Objavljen je identitet ubijene državljanke Australije. Radi se o Zomi Frankcom, menadžerici u WCK-u. Organizacija je krajem marta objavila snimku na kojoj 43-godišnja Frankcom, rođena u Melbourneu, govori o obrocima koji se pripremaju za Palestince u Pojasu Gaze, piše The Guardian.

“Svjesni smo izvještaja da su članovi tima World Central Kitchen ubijeni u napadu IDF-a dok su radili na pružanju podrške našim humanitarnim naporima za dostavu hrane u Gazi”, objavio je WCK na X, bivšem Twitteru. “Ovo je tragedija. Radnici humanitarne pomoći i civili NIKADA ne bi smjeli biti meta. IKADA”, napisala je humanitarna organizacija.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su u Telegramu u ponedjeljak navečer da istražuju izvještaje. “Nakon izvještaja o osoblju Svjetske centralne kuhinje u Gazi danas, IDF provodi temeljit pregled na najvišim nivoiama kako bi razumio okolnosti ovog tragičnog incidenta”, napisao je IDF,pišu Vijesti

“IDF ulaže velike napore kako bi omogućio sigurnu dostavu humanitarne pomoći i blisko sarađuje s WCK-om u njihovim vitalnim naporima da osiguraju hranu i humanitarnu pomoć ljudima u Gazi”, nastavila je vojska.

WCK je uključen u dostavu pomoći za Gazu, koja je od marta stigla u ratnu zonu morem s Kipra. Organizacija je također preuzela distribuciju pomoći ljudima u Pojasu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh