Vijesti

Nedim Sladić upozorava: Šta nas treba više brinuti od ponavljanja 2014.

Nedim Sladić upozorava: Šta nas treba više brinuti od ponavljanja 2014.

An aerial view shows a flooded area near the Northern-Bosnian town of Brcko on May 18, 2014. At least 34 people have died and tens of thousands evacuated in Serbia and Bosnia as the emergency services fight Sunday with overflowing of rivers and growing landslides following worst floods in a century. AFP PHOTO ELVIS BARUKCIC,Image: 193952586, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Meteorolog Nedim Sladić upozorio je da kada imamo februar topliji od prosjeka “nastradamo” početkom aprila ili tokom aprila. “Kad februar probudi cijelu prirodu onda dođe hladni prodor koji ne traje dugo, ali je dovoljno jak da donese pad temperature zraka što dovede do štete svim procvalim kulturama”, kazao je za N1.Generalno cijeli ovaj mjesec bio je izrazito topao?

Ovo će biti jedan do najtoplijih februara na prostoru BiH. Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je statistiku da je na većem prostoru zabilježen najtopliji februar od kada postoji mjerenje. Od sutra počinje klimatsko proljeće, a na ono astronomsko ćemo malo više sačekati.

Jesmo li uopšte imali zimu?

Jako teško možemo govoriti da smo imali zimu, svega 15 dana unutar tri mjeseca imali smo niže temperature od onih uobičajenih. Treba istaći 2. decembar kada smo imali najvišu izmjerenu temperaturnu anomaliju, za 14 stepeni bila je viša temperatura nego je uobičajeno za taj dan. Tad smo oborili temperaturni rekord za mjesec decembar.

U Sarajevu smo jučer imali 20 stepeni?

Tačnije 19,5 i još nešto pa se decimala prebacuje na višu vrijednost, ali to nije rekordno visoka temperatura zraka u Sarajevu. Najviša izmjerena za februar bila je prije tri godine kada smo imali 22 stepena. Imali smo veći broj dana koji se isticao po tom toplom karakteru. Zanimljivo je da februar nije imao prevrtljivi karakter kakav obično ima. Mi imamo jedan poprilično ekstreman februar, ali smo takvih februara imali i u prošlosti. Nekad je prolazilo po 30 godina između febraura u kojima ne padne pahulja snijega, ali sada ta frekvencija se sve više smanjuje.Upozoravali ste da nakon toplog februara možemo imati problem u narednim mjesecima, o čemu se radi?

Definitivno možemo govoriti da februar poprima određene karakteristike proljeća, ali šta je problematično to su sljedeći mjeseci. Vidim kad imamo februar topliji od prosjeka mi nastradamo početkom aprila ili tokom aprila. Kad februar probudi cijelu prirodu onda dođe hladni prodor koji ne traje dugo, ali je dovoljno jak da donese pad temperature zraka što dovede do štete svim procvalim kulturama.

Da li ovaj februar ima sličnosti sa onim iz 2014. nakon kojeg su uslijedile do tada nezabilježene poplave?

Interesantno je da ova zima se poklapa sa tom iz 2013/14. koja je tada bila najtoplija na prostoru BiH. Mi se trenutno nalazim u prirodnom fenomenu El Nino. Govoriti sada o mogućnosti ponavljanja 2014. je jako malo vjerovatno i nema razloga da dižemo paniku. Treba nas više brinuti da ako nakon ovakvog februara dođe neminovno hladni period krajem marta i početkom aprila onda možemo govoriti da ćemo imati posljedice po poljoprivredu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh