Vijesti

Nedim Sladić otkriva kakve nas vremenske prilike očekuju do kraja mjeseca

Vertikalni profil atmosfere otkriva nam da u srijedu, 24.01.2024. imamo idealne uslove za formiranje magle u sarajevskoj kotlini, naročito u nižim dijelovima grada. Slično je i u ostatku kotlinskih dijelova Bosne.

Nedim Sladić - hayat

Rosište, temperatura mokrog termometra (wetbulb temperature) i temperatura zraka ujednačeni (zbijene tri linije u jednu). Implicira da je relativna vlažnost zraka blizu zasićenja.Vjetar neznatan u prizemlju. Danju uz dovoljno veliku razliku između temperature zraka i rosišta (tzv. depresija rosišta) te pod utjecajem polja visokog zračnog pritiska vedrije.

Navečer novi porast naoblake kao posljedica prolaska oslabljene fronte sa sjeverozapada. Vodimo računa u prometu, naročito po kotlinama i uz riječne tokove te duž autoceste A-1, gdje lokalno horizontalna vidljivost može biti značajno smanjena.Što se tiče povratka zime, do kraja mjeseca januara nemamo bitnijih zimskih obilježja na prognoznom materijalu.

Utjecaj subtropske (afričke) anticiklone diriguje vremenske prilike u velikom dijelu Europe s temperaturama zraka iznad višegodišnjeg prosjeka. Bosna i Hercegovina će se nalaziti u početku na periferiji ovog sistema s kojim ćemo do kraja sedmice imati prolazna naoblačenja i prolazne slabe padavine na svaka 2-3 dana (četvrtak), ali prema kraju mjeseca utjecaj ovog sistema će biti jači i u našim predjelima,piše N1

No, istaknimo da će nas aerozagađenje pratiti i u idućim danima. Nadati se ipak da neće biti tako izraženo kao u decembru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh