Vijesti

Cero: Dodik je jučer prodao državno zemljište za 41 milion KM!

Pitanje državne imovine je tema koja već mjesecima lebdi u zraku bh. političke scene, a koje pojedine strukture iz RS-a koriste kao alat za (praznu) prijetnju o secesiji

O važnosti donošenja ovog Zakona u intervjuu za portal Vijesti.ba govorio je Muharem Cero, stručnjak za pitanje državne imovine.

“Institucije Bosne i Hercegovine nadležne su i obavezne za pripremu i donošenje Zakona o državnoj imovini. Entitetski pokušaji regulisanja ovog pitanja su gubljenje vremena i na njihovu štetu, kazao je pravobranilac BiH. Pravobranilaštvo je već utvrdilo promjene prenosa prava raspolaganja državnom imovinom. Vode se određeni postupci i utvrđuju se činjenice kako bi se na kraju izdejstvovala odgovarajuća odluka po stavu Pravobranilaštva BiH, na način da državna imovina bude adekvatno zaštićena”.

Cero dodaje kako je ovo “pitanje svih pitanja” na nivou Bosne i Hercegovine i da je njegovo pitanje vezano sa povratom imovine, a koje naša država još nije riješila.

“Valjda znati da smo mi jedina država koja ga nije donijela. Upućujem na vrlo kvalitetan zakon koji je donijela Srbija. BiH je jedina zemlja u ovom dijelu Evrope koji ga nije donijela. Imovina se godinama pljačkala godinama i tome će se kad-tad morati stati u kraj”, dodaje Cero.

Simptomatično ili ne, danas su našu zemlju posjetili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, te premijeri Holandije i Hrvatske, Mark Rutte i Andrej Plenković, a bh. javnosti je, prema riječima Cere, ispod rada prošla jedna veoma važna vijest.

Tiče se predsjednika entiteta RS, koji je jučer za iznos od 41 miliona KM prodao 50 duluma državnog zemljišta firmi “Drvo Export doo” Teslić!

“Ako se danas u porukama evropskih gostiju spominjala pravna država baš u momentu kad Ursula von der Leyen došla u BiH, onda te poruke nemaju nikakvog smisla. Dodik je svima ‘pljunuo u lice’ s tim što je uradio. To je sve čista farsa”, rekao je Cero.

Cero se osvrnuo i na današnji skandal u režiji hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je odbio da se pojavi u zgradi predsjedništva BiH,pišu Vijesti

“Ja sam očekivao da mu se postavi pitanje koliko on zapravo poštuje BiH ovim što je uradio. Podsjećam da BiH u Hrvatskoj posjeduje imovinu vrijednu više od 11 milijardi KM i ona je u velikoj mjeri u državnom vlasništu, a kojoj preko 30 godina nije u stanju da pristupu. Pomalo je licemjerno da premijer Plenković danas drži neku vrstu moralno političkog odgonetanja unutarnjih problema u BiH. Napominjem i to da je Komšić legalno izabran član predsjedništva BiH i kao takav bi se trebao poštovati. Dva HDZ-a su sestrinke stranke, a HDZ u BiH je praktički filijala onog u Hrvatskoj pa ako je gospodin Plenković legalista kao što tvrdi, onda bi trebao poštovati činjenicu da je Komšić legalno izabran po Dejtonskom sporazumu”, dodaje Cero.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh