Vijesti

Osnovna škola iz Čapljine zabranila učenicima mobitele.Ko prekrši pravilo bit će mu smanjeno vladanje bez mogućnosti vraćanja!

Učiteljsko vijeće je prihvatilo tu odluku, otišli smo na školski odbor i školski odbor je dao to odobrenje, kaže Jovanović

Osnovna škola “Vladimir Pavlović” u Čapljini zabranila je djeci unošenje mobitela u prostorije škole. Ova odluka stupa na snagu 22. januara, to jeste u ponedjeljak.Direktor škole Mateo Jovanović za portal “Avaza” objašnjava kako je došlo do ove odluke i koje će imati posljedice ona djeca koja budu kršila ovo pravilo.

– Mi smo najveća škola koja je uvela tu zabranu, naša škola broji 1.025 učenika – kaže na početku razgovora za portal “Avaza” Mateo Jovanović.

Objeručke prihvatili
Sve je počelo prije nekoliko mjeseci.

– Napravili smo jednu radionicu gdje smo pozvali eminentne stručnjake da objasne ljudima, roditeljima šta znači ekranizacija i šta rade ekrani njihovoj djeci od najmanjih uzrasta pa do ovih najvećih. I onda smo došli na tu ideju da bi mogli napraviti jednu anketu koju bi proveli među roditeljima, prije toga smo iznijeli taj prijedlog vijeću roditelja gdje su oni to objeručke prihvatili.

I ta anketa je predstavljena roditeljima za vrijeme roditeljskih sastanaka preko praznika gdje je 77 posto roditelja odgovorilo pozitivno na to da se zabrani nošenje pametnih telefona u školu, 7 posto je bilo njih koji su bili protiv toga, dok 16 posto roditelja nije došlo na roditeljski sastanak – kaže Jovanović za portal “Avaza”.

Osnovna škola “Vladimir Pavlović”. Facebook

Da sve bude po propisima to je prezentirano učiteljskom vijeću.

– Učiteljsko vijeće je prihvatilo tu odluku, otišli smo na školski odbor i školski odbor je dao to odobrenje. Tako da od ponedjeljka 22. januara se zabranjuje nošenje i korištenje pametnih telefona. Mi smo već prije imali u kućnom redu zabranu korištenja telefona, međutim često bi nastavnici oduzeli ga, nakon toga bi se roditelji zovnuli na razgovor i taj telefon bi se vratio. Ali sada mijenjamo te neke odluke – pojašnjava Jovanović.

Šta će se sada dogoditi ukoliko neko od učenika prekrši pravilo o zabrani nošenja i korištenja pametnih telefona?

Super odluka
– Sada ukoliko nekoga vidimo sa telefonom u rukama ili ako mu se odzme, automatski mu se snižava vladanje bez mogućnsoti vraćanja vladanja na kraju nastavne godine. Što je nekad prije imalo za praksu kada dijete pređe u sljedeći razred ili iz osnovne škole u srednju pa da bude sa uzornim vladanjem – ističe Jovanović za Avaz

Pravo pitanje je kako su sami učenici reagirali.

– Djeca su sama priznala da koriste telefone za vrijeme nastave za igrice, za dopisivianje, i čak su rekli da je to super odluka. Na kraju krajeva, to je odluka njihovih roditelja koju ćemo mi sprovesti u djelo – zaključio je Mateo Jovanović, direktor Osnovne škole “Vladimir Pavlović” iz Čapljine


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh