Vijesti

Ovo su imena ministara: Ako ne bude iznenađenja, HNK će po prvi put imati premijerku

Sinoć kasno, nakon sjednice KO SDA, potpisan koalicijski sporazum

Više od godinu, koliko je prošlo od općih izbora u BiH, Hercegovačko-neretvanski kanton danas bi trebao dobiti novu Vladu. U 13 sati je zakazana sjednica Kantonalne skupštine, nakon što je sinoć kasno potpisan koalicijski sporazum između partnera, HDZ-a BiH, SDA i SDP-a. Tom činu je prethodila burna sjednica Izvršnog kantonalnog odbora SDA na kojoj je „prelomljeno“ da NES neće biti dio buduće Vlade HNKIzvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK odluku je donio isključivo u interesu svih građana ovoga kantona smatrajući da su iscrpljene sve političke mogućnosti u daljim razgovorima, i da ovaj kanton treba dobiti novu vladu-saopćili su kasno sinoć iz KO SDA HNK. Dodali su da “cijenjeći dosadašnji partnerski odnos sa NES – regija Hercegovina, smatraju da se saradnja ova dva politička subjekta treba dalje nastaviti“.

Podsjetimo, potpisivanje koalicijskog sporazuma između HDZ-a BiH, SDA i SDP-a koje je, kao i sjednica Skupštine HNK, bilo zakazano za 23.oktobar je propalo, nakon što je obznanjeno da su u SDA pristali ustupiti resor pravosuđa NES-u.

Strateško partnerstvo
Bio je to rezultat pritisaka vrha SDA zbog njihovog strateškog partnerstva s NES-om i odnosima u drugim kantonima.

Iako se većina članova KO SDA bila tome usprotivila, ipak, „instrukciju“ iz stranačke centrale su poslušali, međutim, iz SDP-a su tada „povukli kočnicu“ i jasno poručili da je njima NES neprihvatljiv. Iz te stranke su iznosili to da su u startu pregovora između njih i SDA, kao uslov postavili to da za NES nema mjesta u budućoj Vladi. Usto, dogovor je bio da, upravo, za resor pravosuđa te dvije stranke imaju zajedničkog kandidata.

Također, ni HDZ-u BiH, dugogodišnjem koalicijskom partneru SDA, nije „sjelo“ uvođenje NES-a „na mala vrata“ u Vladu HNK.

-Ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu-naveli su tada iz HDZ-a BiH.

Danima poslije situacija između KO SDA i vrha stranke se pokušavala „ispeglati“, a jučer je u Sarajevu održan sastanak delegacija SDA i NES-a, a potom i višesatna sjednica KO SDA.

Inače, HDZ BiH, SDA i SDP imaju dvotrećinsku većinu, a ako na današnjem skupštinskom zasjedanju ne bude nekih iznenađenja, premijerka HNK će biti Marija Buhač iz HDZ-a BiH. Ta stranka će imati ministra zdravstva za kojeg je predložen dr. Milenko Bevanda, ministra MUP-a, Marija Marića, ministra za pitanja boraca, Đuru Prkačina, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marija Juricu te ministra prometa, Ivu Bevandu.

Peta godina tehničkog mandata
SDA je dobila resor obrazovanja, kulture i nauke, a za ministra je kandidiran prof. Adnan Velagić, resor finansija koji će voditi Adil Šuta, a za ministra građenja je predložen Bekir Isaković. SDP-ovi ministri su Zanin Vejzović koji će voditi resor privrede, a resor trgovine, turizma i okoliša Emil Balavac.

Kada je riječ o resoru pravosuđa to će biti Goran Karanović, kao nestranački, zajednički kandidat SDA i SDP-a.

Vlada HNK na čelu s predsjednikom, Nevenkom Hercegom uveliko je „zagazila“ u petu godinu tzv. tehničkog mandata,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh