Vijesti

Izraelski Centar za ljudska prava optužio Tel Aviv za ratni zločin

Namjerni napadi na civile su zabranjeni i neprihvatljivi, poručuju iz izraelskog Centra za ljudska prava B’Tselem.

Hamas - Profimedia

Izraelski Centar za ljudska prava B’Tselem optužio je Tel Aviv da je počinio ratne zločine u vojnom odgovoru na Hamasov brutalni napad na Izrael u kojem je poginulo stotine civila, prenosi Times of Israel.

“U toku je kriminalna politika osvete”, navela je ova organizacija, napominjući da je Izrael bacio “stotine tona” bombi na Gazu u svojoj zračnoj kampanji protiv grupe Hamas.

“Među ubijenima, od kojih su neki i dalje zarobljeni pod ruševinama, su čitave porodice koje su izbrisane jednim bombardovanjem. Među njima je najmanje 140 maloljetnika i 105 žena”, navodi izraelski B’Tselem.

Dalje navodi da to, zajedno s odlukom Izraela da zatvori prelaze u Gazu, te isključi električnu energiju i vodu tom teritoriju, predstavlja ratne zločine koje su “otvoreno naredili” visoki izraelski dužnosnici.

‘Nema opravdanja za napade na civile’
“Čak i u uvjetima užasa i terora, namjerno povređivanje civila, njihove imovine i civilne infrastrukture je zabranjeno”, dodaje B’Tselem.

B’Tselem je u ponedjelja također optužio Hamas da je počinio “šokantan zločin” jer je “otvorio neselektivnu vatru, ubio stotine i ranio hiljade civila, te zarobljavao i civile, što je samo po sebi ratni zločin”.

Glasnogovornik B’Tselema je naglasio da ova organizacija Hamasove akcije definiše kao ratne zločine.

“Namjerni napadi na civile su zabranjeni i neprihvatljivi. Nema opravdanja za takve zločine, bez obzira da li su počinjeni u sklopu borbe za slobodu od ugnjetavanja ili se navode kao dio rata protiv terorizma”, navodi se u saopćenju izraelskog Centra za ljudska prava, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh