Vijesti

EU zabrinuta raspoređivanjem vojske Srbije pored granice sa Kosovom

Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell.

FILE PHOTO: European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell speaks to members of the media ahead of a EU-US Energy Council Ministerial Meeting in Brussels , Belgium April 4, 2023. The U.S. Secretary of State will take part later today in a two days Nato foreign ministers council. Olivier Matthys/Pool via REUTERS/File Photo

“Raspoređivanje vojske duž Administrativne pogranične linije (sa Kosovom) je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mjesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbjednosnih snaga. Snage treba da se povuku”, izjavio je Borrell u subotu 30. septembra, grupi novinara iz međunarodnih medija.

On je potvrdio da je u redovnom kontaktu sa partnerima i saveznicima, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD), te razgovaraju o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova koja prije svega zahtjeva deeskalaciju i stabilizaciju bezbjednosne situacije.

“Prošlosedmično otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno”, ocijenio je Borrell u izjavi ovim novinarima.I američki zvaničnici su 29. septembra izrazili zabrinutost Washingtona zbog “velikog razmještanja” srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

“Pratimo veliko srpsko raspoređivanje duž granice sa Kosovom koje predstavlja neviđeno učešće srpske artiljerije, tenkova i pešadijskih jedinica. Vjerujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije”, izjavio je Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, John Kirby.

Do raspoređivanja srpskih trupa duž granice sa Kosovom dolazi nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad koja negira bilo kakvu povezanost.

U noći između 23. i 24. septembra, maskirana i naoružana grupa Srba najprije je postavila barikadu na ulazu u selo Banjska, a potom i napala kosovsku policiju, kada je ubijen jedan kosovski policajac i nekoliko drugih je povrijeđeno.

Kako je pokazala istraga dio napadača tada je napustio teritoriju Kosova, a dio naoružane grupe sklonio se u manastir Banjska, odakle su se sukobili sa kosovskom policijom. U ovom sukobu ubijena su tri napadača, pripadnika srpske nacionalnosti.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell koji je napad ocijenio “terorističkim aktom” je ponovio stav da se napadači moraju suočiti sa pravdom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh