Vijesti

Svjetski jevrejski kongres: Srebrenica treba biti dio svjetske kolektivne svijesti

Svjetski jevrejski kongres ovih je dana svoje kanale komunikacije podredio obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Na društvenim mrežama ove organizacije niz je objava o Srebrenici i genocidu počinjenim nad Bošnjacima u julu 1995. godine, što možete vidjeti u našoj fotogaleriji iznad.

Iz Svjetskog jevrejskog kongresa ističu da imaju duboku čast što su imali priliku da sa Memorijalnim centrom Srebrenica i porodicama oplakuju i obilježe žrtve genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini 28 godina kasnije.

– Nadamo se da će naše prisustvo inspirisati druge, svih vjera i nacionalnosti, da se pridruže našoj zajedničkoj borbi za sprečavanje budućih djela mržnje, navode iz WJC.

Dodaju da je genocid u Srebrenici oštar podsjetnik da se brutalne posljedice nekontrolirane mržnje i netrpeljivosti nisu završile Holokaustom.

– Naša je moralna obaveza da učinimo sve što je u našoj moći da osiguramo da zločini počinjeni nad bosanskim muslimanima, poput onih nad Jevrejima u Auschwitzu i Bergen-Belsenu, ostanu sastavni dio svjetske kolektivne svijesti, navode iz WJC,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh