Vijesti

Neki samo maštaju o ljetovanju: Turistički aranžmani skuplji i do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu

Od penzije bi se teško živjelo, ali ja srećom imam ušteđevinu, rekao je jedan bh. građanin

Kako je inflacija sve cijene povisila, tako su i turistički aranžmani skuplji do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, kažu u turističkim agencijama.

Ekipa BHRT istražila je da li građani Bosne i Hercegovine mogu od prosječnih plaća izdvojiti novac za ljetovanje.

Čini se da je istinita izreka: Ne ljetuje onaj ko ima novac, nego onaj ko je navikao. Barem prema informacijama turističkih agencija jer je broj onih koji odlaze na ljetovanje do sada sličan prošlogodišnjem. Većina građana koje smo pitali, planiraju na ljetovanje.

“Ljeto planiram u Hrvatskoj s mužem i bebom. Da, jeste skupo. Puno skuplje nego prošle godine.”, “Planiramo ljetovati, a cijena se rast osjeti u svakom smislu. Ne znam, mislim ono, potrošačka korpa je najgora.”, “Od penzije bi se teško živjelo, ali ja srećom imam ušteđevinu. A drugo pitanje, Boračko jezero.”

Ovo su neki od odgovora bh. građana.

Iz turističkih agencija kažu da su cijene aranžmana povećane u odnosu na prošlu godinu. Ljudi koji se odluče na ovakvu vrstu ljetovanja, često traže olakšice, plaćanje na rate te popust na ranu rezervaciju.

– Jeste evidentiran porast cijena i iskreno to se malo može i osjetiti kroz posjete. Raja često ostane zatečena tim porastom, porede cijene sa prošlom godinom. Ovo što sam vam rekla mi se iskreno trudimo da izađemo u susret što se tiče prvenstveno plaćanja – rekla je Imelda Čengić, radnica u turističkoj agenciji.

Direktorica jedne turističke agencije Dragana Cicović istaknula je da je došlo do povećanja od 10 do 30 posto.

– Zavisi od Crne Gore, Turske. Turska je došla do nekih 30 posto povećanja, Crna Gora opet zavisi od hotela – kazala je.

Ljetna sezona je počela. Iz turističkih organizacija navode da su aranžmani skuplji u odnosu na prethodnu godinu zbog čega ih mnogi plaćaju čak i na rate. Građani kako bi sebi priuštili odmor razmatraju jeftinije opcije i koriste svaku priliku za kratki predah tokom godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh