Vijesti

Deset godina vladavine šeika Al-Thanija: Vladar koji je od Katara napravio zemlju snova

Na današnji dan prije deset godina, 25. juna 2013., šeik Tamim bin Hamad Al-Thani službeno je preuzeo vodstvo od svojeg oca, šeika Hamada bin Khalife Al-Thanija, te tako postao emir Države Katar.

Tada 61-godišnji šeik Hamad bin Khalifa Al-Thani, objavio je da je odlučio abdicirati i upravljanje vrlo bogatom državom Arapskog zaljeva prepustiti svome sinu, šeiku Tamimu, koji u tom trenutku imao 33 godine. Ovaj događaj u Kataru se smatra početkom „transformativnog poglavlja“ u historiji te zaljevske države.

Tokom svog inauguracijskog govora, 26. juna 2013., šeik Tamim je obećao da će nadograđivati postignuća svog oca, bivšeg vladara zemlje, šeika Hamada počevši od unapređenja privrede, razvoja zdravstvenog sektora i posebno sporta, kao i drugih ključnih institucija. To obećanje je itekako ispunio.

Katarski mediji bave se u nedjelju desetogodišnjicom vladavine šeika Tamima, ističući da je država pod njegovim mudrim vodstvom svjedočila ogromnom rastu na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.

„Od meke diplomatije do domaćih reformi“ ovo bilo „transformativno desetljeće“ pod vodstvom Njegovog Visočanstva, šeika Tamima, zaključuju mediji.

„Od kulture, privrednog rasta i diplomacije do sporta, vodstvo šeika Tamima razvilo je Katar u platformu za dijalog i kulturnu razmjenu“, piše Doha News.

Katarski međunarodni ured za medije, također, podvlači da je u posljednjih 10 godina, pod vodstvom emira Tamima bin Hamada Al-Thanija Katar napravio prekretnicu u svim sektorima u zemlji i inozemstvu.

Interaktivnu mapu sa podsjećanjem na uspjehe Države Katar posljedih 10 godina pogledaje OVDJE.

„Od 2013. Država Katar je napravila veliku prekretnicu, postajući zemlja iz snova i primjer prosperitetne nacije“, zaključuju vodeći katarski mediji.

Posebno je naglašeno da je vizija šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija učinila da nedavno Svjetsko prvenstvo (SP) u nogometu u Kataru 2022. bude jedno od najboljih ikada održanih, a finale Mundijala zasigurno nenadmašno u historiji ovog slavnog turnira.

-Čestitke iz cijele regije-

Čelnici iz Arapskog zaljeva i regije uputili su čestitke Kataru povodom obilježavanja deset godina vladavine šeika Tamima bin Hamad Al-Thanija. Ova činjenica sama po sebi predstavlja diplomatsku pobjedu Države Katar poslije brojnih iskušenja posljednjih godina.

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al-Saud i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman Al-Saud uputili su čestitke šeiku Tamimu, izvijestila je u nedjelju saudijska tiskovna agencija.

Čestitke je uputio i kuvajtski emir, šeik Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, ukazujući na veliki razvoj Katara pod šeikom Tamimom u posljednjem desetljeću.

“Emir je pozdravio razvoj koji je Katar doživio tokom vladavine šeika Tamima, također pozdravljajući snažne historijske veze između Kuvajta i Katara. Njegovo Visočanstvo šeik Nawaf Al-Ahmad također je poželio šeiku Tamimu dug zdrav život i još razvoja za Katar,” izvijestila je kuvajtska novinska agencija (KUNA).

Nadalje, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zayed Al-Nahyan i potpredsjednik i premijer UAE šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum su isto tako čestitali emiru Al-Thaniju

Odvojene čestitke uputili su kralj Bahreina Hamad bin Isa Al-Khalifa, te bahreinski prijestolonasljednik i premijer princ Salman bin Hamad Al-Khalifa s kojima je Katar, također, nedavno obnovio diplomatske odnose…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh