Vijesti

MAJKA UČESNICE POVORKE PONOSA: RODITELJ MORA BITI PODRŠKA DJETETU

Učesnici četvrte bh. povorke ponosa pod sloganom “Ponosno zajedno” okupili su se danas u Sarajevu na prostoru kod Historijskog muzeja odakle će šetnjom gradskim ulicama doći do Narodnog pozorišta gdje je predviđeno druženje i prigodan program.

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je nastala kao potreba LGBTIQ+ zajednice da bude vidljivija u društvu, te da se kroz ovaj aktivistički čin više skrene pažnja na probleme i potrebe sa kojima se suočavaju.

Članica Organizacionog odbora BH Povorke ponosa Dina Bajraktarević navela je da sloganom „Ponosno zajedno” žele tematizirati savezništvo koje dolazi i unutar same LGBTIQ zajednice, ali i šire javnosti. Bajraktarević je istakla da je primjetno da je podrška prisutna, ali je često „zadržana između četiri zida”.

“Značaj ovogodišnje BH povorke ponosa ogleda se u tome što mi želimo da ta podrška bude javna da bude beskompromisna. Da bude glasna. Da se pokaže da su naši građani i građanke Bosne i Hercegovine zaista uz LGBTIQ zajednicu i da im pružaju podršku” kazala je Bajraktarević.

Ona je naglasila da je BH povorka ponosa značajna za ljudska prava LGBTIQ osoba. Ujedno je i platforma za savezništvo.

“Mi stojimo uz sve one čija su prava obespravljena”, poručila je.

Član Organizacionog odbora BH povorke ponosa Mirza Halilčević istaknuo je da LGBTIQ osobe žive 365 dana u godini i da podrška mora biti kontinuirana i da postoje mnogi načini kako se podrška može pružati.

“Od suprotstavljanja homofobiji, seksističkim homofobnim šalama na radnom mjestu, u institucijama, kafani. Nekako je važno da to savezništvo bude kontinuirano, da bude svakodnevno”, kazao je Halilčević.

Na BH povorci ponosa učestvuju i oni koji su najvažniji pripadnicima LGBTIQ zajednice a to su njihovi roditelji.

Jedna od majki koja daje punu podršku svojoj kćerki istakla je da je porodica važna, da je ona ćelija odakle sve počinje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh