Vijesti

URUŠILA SE NOVA ZGRADA S 22 APARTMANA U TURSKOJ: Namjerno napravili grešku u stanu u prizemlju, pala kao KULA OD KARATA

UTurskoj je uhapšeno više osoba zbog sumnje da su nesavesnim radom doveli do urušavanja brojnih objekata prilikom razornih zemljotresa u Turskoj.

Među uhapšenima je i Nazmi Tosun, nadzorni organ prilikom izgradnje apartmanskog kompleksa Emre u Gazijantepu, koji je uništen u razornom potresu.

Istragom je ustanovljeno da su pojedini stubovi u prizemlju apartmanskog kompleksa bili isječeni, što je pomoglo lakšem urušavanju objekta.

U zgradi su postojala 22 stana, a nadležni vjeruju da do rušenja ne bi došlo da su stubovi bili postavljeni po građevinskim propisima.

“Tužilaštvo u Gazijantepu otpočelo je istrage u vezi sa zgradama koje su uništene u razornim potresima koji su pogodili Tursku. Stručne komisije su na terenu i vrše ispitivanja. Sarađujemo sa relevantnim institucijama da bi identifikovali odgovorne prilikom izgradnje, koji su nesavjesnim radom doprinijeli urušavanju objekata”, saopštili su nadležni.

U Adijamanu je priveden Javuz Karakus, koji je bio umiješan u izgradnju brojnih stambenih zgrada u tom gradu. On je uhvaćen na aerodromu u Istanbulu u trenutku kada je sa surpugom pokušavao da pobjegne u Gruziju.

Kod njega je pronađena velika količina novca. Mediji prenose da je među njegovim stvarima pronađeno oko 16.000 dolara i više od 20.000 lira.

Prilikom davanja izjave novinarima, na pitanje da li mu je savjest čista, Karakus je rekao: “Izgradio sam 44 zgrade, samo četiri su se srušile. Radio sam sve po propisima.”

Turski mediji javljaju da je policija uhapsila još nekoliko preduzimača, građevinaca koji su vršili tehnički prijem urušenih zgrada i još nekoliko investitora.

Većina njih uhvaćena je u pokušaju da pobjegne iz zemlje. Jedan od njih uhvaćen je u trenutku kad je pokušao iz Istanbula da odleti u Crnu Goru.

Bugra Dalkiran, šef Komore građevinskih inženjera Kahramanmaras, koji je vlasnik jedne od zgrada koje su preživjele potres, navodi da opstanak zgrada nema nikakve veze sa čudima.

“Nije čudo da zgrada ostane netaknuta ako je izgrađena prema specifikacijama. Većina uništenih zgrada oko nas izgrađena je 90-ih godina, a kvalitet betona je nizak”.

Stručnjaci se pitaju koliko su osumnjičeni za nesavjesnu gradnju mogli da zarade krađom materijala iz zgrade.

“Troškovi grube izgradnje zgrade iznose 35-40 odsto ukupne cijene. Čak i ako ukradete od toga, možete ostvariti profit od najviše 3-5 odsto. Mislim, ovo su veoma, veoma male zarade…”, upozoravaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh