Region

Dalmacija zametena snijegom: Ma ko mu je se nada?

Za neke, poput djece, radost, za vozače i gradske vlasti – muka, utješna je činjenica da se snijeg neće dugo zadržati na tlu

– Dosadio je i Bogu i đavlu. Zarupilo, ne možeš ništa, a onda opet treba izaći van po drva, do kokošiju, jer i njima treba poviriti. A, šta da ti kažem, nije ovakav pao unazad jedanaest godina. Evo isto ovako, i danima je padao. Samo onda sam i ja bila mlađa – govori za 24sata Fila Bartulović (86), najstarija stanovnica zagvoškog zaseoka Bartulovići, do kojeg su i novinari došli pješke, kako bi okušali malo zimske idile. Pamti baka Fila i 1956., kad je snijega bilo metar.

– Ma k’o mu se je nada. Iz košulje u kapute i bunde, ali dobro je ovo. Neka on pada, i vrime mu je bilo – dobacuje Ivan Bartulović dok čisti put svojoj dimnoj kužini.

– Ima ga više od trideset centimetara, napadalo ga iznenada. Ćutio sam ja sinoć kako neće na dobro. Jer kad se miješa jugo i bura, pa kad zatutniji Biokovom i snijeg dođe od mora, e onda mi u Zabiokovlju znamo da će napadati – govori Ivan, ne prestajući lopatom čistiti snijeg.

– Ma koliko ga čistiš, on i dalje pada. Dobro je ovo za pršute i suho meso… – ipak će.

Ivan Bartulović: Ima ga više od trideset centimetara. Matko Begović / PIXSELL

Njegov komšija i imenjak raduje se snijegu.

– Neka, neka pada. Ima u kući svega, kruh ćemo ispeći, ima suha mesa, koštradine i kisela kupusa. U toplu ćemo se grijati. Neće ni on vazda padati. Sad mu je vakat – raspoloženo će onaj drugi Ivan, lovac koji već upire pogled put Biokova. Da nije ovoliki sniježni pokrivač, i da mu je koljenu malo lakše, već bi on biokovskim putima. Stopama divljih svinja i zeca, onako za gušt.

I dok je Zabiokovlje pod snijegom, u primorju i Makarskoj nema bijelih pahulja. Zato je danas u Zabiokovlju puno automobila makarskih registracija.

– Može bit da je njima i lipo, ali đavlu ga ja dajem, a bojin se bit će ga i još. Nekako se roguši od Biokove, a to ne sluti na dobro, prognoza je bake File.

– Je li ono i oni mali, kako ga ono zovu, Vakula, reka da će biti sniga? Vidiš kako je pogodio, a privarili su se malo oni na televiziji. Nisu se ni oni nadali ovolikom snigu u ovom kraju. Rekli su da će tek zabiliti, a vidi ga – uz smješak će Fila.

Snijeg zabijelio Hrvatsku. Matko Begović

U centru Zagvozda uz cestu koja se čisti jer je riječ o državnoj cesti, automobili. Zastaju vozači, grudvaju se, fotografiraju. Kažu, ne mogu vjerovati kako je svega petnaestak minuta od mora prava zimska zabiokovska bajka. Iz još udaljenijih sela Krstatica, Rašćana i Župe nigdje se ne može. Njima je čekati da snijeg okopni, ili da se neko sa bagerom smiluje i puteve očisti.

Zabijelila se cijela Hrvatska – u Imotskoj krajini napadalo je 25 centimetara bijelog prekrivača, sniježilo je i u Dalmatinskoj zagori, u Splitu također, zalepršalo je i na Braču. Za neke, poput djece, radost, za vozače i gradske vlasti – muka, utješna je činjenica da se snijeg neće dugo zadržati na tlu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh