Vijesti

Rusija okrivljuje korištenje mobitela svojih vojnika za smrtonosni raketni napad

Rusko ministarstvo obrane u srijedu je okrivilo nezakonitu upotrebu mobilnih telefona od strane svojih vojnika za smrtonosni ukrajinski raketni napad u kojem je, kako je kazalo, ubijeno 89 vojnika, čime se broj poginulih znatno povećao.

SAD isporučio Ukrajini još četiri HIMARS-a - screenshot

Moskva je prethodno rekla da su 63 ruska vojnika ubijena u udaru tokom vikenda. Reakcija ministarstva uslijedila je usred rastućeg bijesa među nekim ruskim komentatorima, koji su sve glasniji o onome što vide kao polovičnu kampanju u Ukrajini.

Većina bijesa na društvenim mrežama bila je usmjerena na vojne zapovjednike, a ne na ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji nije javno komentirao napad koji je bio još jedan udarac nakon velikih povlačenja s bojnog polja posljednjih mjeseci.

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su četiri ukrajinske rakete pogodile privremenu rusku kasarnu u strukovnom koledžu u Makiivki, gradu blizancu regionalne prijestolnice Donjecka u istočnoj Ukrajini koju je okupirala Rusija.

Iako je službena istraga pokrenuta, glavni razlog napada očito je nezakonita masovna upotreba mobilnih telefona od strane vojnika, saopćilo je ministarstvo.

“Ovaj faktor omogućio je neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad”, navodi se u saopćenju objavljenom u srijedu nešto poslije 1 ujutro (22:00 GMT utorak).

Međutim, Semyon Pegov, istaknuti ruski ratni dopisnik kojeg je Putin odlikovao Ordenom za hrabrost krajem 2022., doveo je u pitanje obrazloženje ministarstva.

U objavi na Telegramu, Pegov je rekao da je Ukrajina mogla locirati trupe putem dronova i obavještajnih podataka, ne nužno putem mobilnih telefona.

Priča o ‘mobitelima’ nije baš uvjerljiva”, rekao je Pegov. “Rijetko to govorim – ali ovo je slučaj kada bi vjerovatno bilo bolje šutjeti, barem do kraja istrage. Kao takvo izgleda kao izravni pokušaj svaljivanja krivnje.”

Pegov je također rekao da će broj žrtava rasti.

“Nažalost, njihov broj će i dalje rasti. Objavljeni podaci najvjerojatnije se odnose na one koji su odmah identificirani. Lista nestalih je, nažalost, osjetno duža. Ne mogu otkriti izvore, ali ih smatram pouzdanima.”

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, koji rijetko komentira konkretne ukrajinske vojne napade, nije spomenuo napad u video obraćanju u utorak.

Ukrajinska vojska priopćila je da je pokrenula napad koji je rezultirao gubitkom ruske opreme i osoblja u blizini Makijevke. Ali nije dato više detalja.

Ruski nacionalistički blogeri i neki proruski dužnosnici u regiji procjenjuju da se broj mrtvih u Makijevki broji stotinama, iako neki kažu da su te procjene pretjerane.

‘VELIKA RUSKA OFANZIVA’
Zelenski je rekao da je Rusija spremna pokrenuti veliku ofanzivu.

“Ne sumnjamo da će trenutni gospodari Rusije baciti sve što im je preostalo i sve koje mogu okupiti kako bi pokušali preokrenuti tok rata i barem odgoditi svoj poraz”, rekao je Zelenskiy u video obraćanju.

“Moramo poremetiti ovaj ruski scenarij. Pripremamo se za to. Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj njihove nove ofanzive mora propasti”, nastavio je.

Malo poznata patriotska skupina koja podržava udovice ruskih vojnika poziva Putina da naredi veliku mobilizaciju miliona muškaraca i da zatvori granice kako bi osigurao pobjedu u Ukrajini.

Zelenskiy je ponovio ukrajinske tvrdnje da Moskva planira mobilizaciju punog opsega, korak za koji ruski dužnosnici kažu da se trenutno ne razmatra.

Putin planira razgovarati s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoanom u srijedu, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Interfax, posljednji u nizu razgovora dvojice čelnika od početka rata.

Turska je djelovala kao posrednik zajedno s Ujedinjenim narodima prošle godine kako bi se postigao dogovor koji dopušta izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, ali izgledi za ozbiljne mirovne pregovore izgledaju mali, pogotovo jer borbe i dalje bjesne.

Ukrajinski general Zalužni, rezimirajući razgovor u utorak s predsjednikom Združenog stožera američkih oružanih snaga generalom Markom Milleyem, zahvalio je Amerikancu na pomoći u osiguravanju proturaketnih sistema oružja za koje Kijev kaže da uništavaju sve više i više ruskih projektila usmjerenih na postrojenja za proizvodnju električne energije.

Zalužni je rekao da je razgovarao o opremi koja je potrebna Ukrajini da poveća svoje izglede protiv Rusije, što je poruka koju visoki dužnosnici svakodnevno šalju.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je Zelenskom da može računati na dugoročnu potporu Britanije, “kao što je pokazano nedavnom isporukom više od 1000 protuzračnih projektila”, priopćio je u utorak Sunakov ured.

Putin je pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu, koju on naziva “specijalnom vojnom operacijom”, 24. februara 2022. kako bi “odvratio prijetnje ruskoj sigurnosti i zaštitio one koji govore ruski”. Ukrajina i njeni saveznici optužuju Moskvu za ničim izazvano otimanje teritorija u imperijalističkom stilu.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga u srijedu je priopćio da je Rusija izvela sedam raketnih napada, 18 zračnih napada i više od 85 napada višecijevnim raketnim sistemima u posljednja 24 sata na civilnu infrastrukturu u tri grada, Kramatorsku, Zaporožju i Hersonu.

“Ima žrtava među civilnim stanovništvom”, navodi se. Rusija negira da je gađala civile, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh